1odjeca covjekModa često nameće odjevne predmete koji ne ispunjavaju nijedan od standarda. Čovjek je odjeven u duhu vremena samo ako je uredan, ispeglan, te lijepo, ukusno i neupadljivo obučen.

 Način odijevanja se mijenjao kroz historiju, a mijenja se i sada. Svjedoci smo da svaka generacija u odijevanju ima svoje specifičnosti. Na način odijevanja, u prvom redu, utjecala je klima, zatim industrijski razvoj, vjera, običaji i kulturni razvoj svakog pojedinca.

 Odijevanje je podvrgnuto praktičkim i estetskim pravilima, koja postavljaju okvire, da nas zaštite, kako ne bismo postali upadni ili čak smiješni, a naš ukus, shvatanje i džep treba da ispune te okvire. Odjeća prije nego što ispuni određene praktične i estetske standarde treba da zadovoljava etičke norme koje Šerijat propisuje muslimanu, odnosno muslimanki.

Nažalost, moda često nameće odjevne predmete koji ne ispunjavaju nijedan od standarda. Čovjek je odjeven u duhu vremena samo ako je uredan, ispeglan, te lijepo, ukusno neupadljivo obučen. Neupadljivost ćemo postići ako prilikom nabavke nastojimo da nam garderoba bude usklađena u nekoliko boja. Boje biramo prema vremenu, okolini i našem raspoloženju, odnosno ukusu. Starijim osobama preporučuju se mirnije boje i dezeni, dok se mladima mogu dozvoliti veoma žive i kontrasne boje, ali se i oni moraju pridržavati osnovnih pravila.

Da bi naš izbor bio što bolji, potrebno je da raspoznajemo boje po njihovoj osobenosti i mogućnosti dobrog kombiniranja. Tako, neutralne boje (crna, bijela i siva) se dobro kombiniraju sa svim ostalim bojama.

Važno za svakoga jeste da u odijevanju pravi razliku između svakodnevne, sportske i svečane odjeće.

Svakodnevna odjeća je skup različitih odjevnih predmeta koji se svakodnevno nose u različitim prilikama. Praktična je, te zbog brzine i načina života savremenog čovjeka, najčešće se koristi.

Sportska odjeća nam pruža sve što je potrebno za ugodno bavljenje sportom i za odmor. Posebno je omiljena kod mladih.

Svečana odjeća doprinosi svečanom izgledu kojim izražavamo poštovanje prema osobi sa kojom se sastajemo, mjestu i događaju za koji smo se uredili i uopće prema sredini življenja. Svečanost odjeće se postiže i različitim detaljima (aplikacije, maramice, nakit i slično).

Uvijek treba imati na umu da se ne smiju kombinovati odjevni predmeti različite namjene, te da kinđurenje nije moderno.

Obući, također, treba posvetiti puno pažnje, jer i najljepša odjeća s prljavom i neurednom obućom gubi svoju vrijednost.

Također, razlikujemo mušku i žensku modu. Ipak, žene su probirljivije, ali sa više ukusa, osjećaja za boju, dezen i kroj.

Navedenim vrstama odjeće izražavamo kulturu odijevanja, a prvi utisak o nama ljudi stiču upravo na osnovu odjeće.

Piše:Vahdeta Kasumović