1markova bina novaU toku je rekonstrukcija  objekta  zvanog“Markova bina“ koja je  stara preko 100 godina i jedna je od rijetkih zgrada u centru koja je preživjela jedno stoljeće postojanja. Objekat je izgradio u prvoj polovini dvadesetog stoljeća Marko Radović, koji se u tom periodu sa porodicom doselio u Gornji Rahić.

Prizemlje objekta je bilo namijenjeno za gostionicu i trgovinu, dok je sprat korišten za  stanovanje. Svojim skladnim proporcijama i plastikom na fasadi ova zgrada predstavlja vrijedan primjer arhitekture tog vremena.

Kapitalnim budžetom Kancelarije za upravljanje javnom imovinom za 2016. godinu izdvojeno je 60.000 KM za rekonstrukciju ovog objekta, a kapitalnim budžetom 2017. godine izdvojeno je doda2markova bina novatnih 35.000 KM. I za 2018. godinu su izdvojena značajna sredstva te sada predstoje radovi na zidovima zgrade odnosno postavljanje fasade.

Prva faza rekonstrukcije je obuhvatila obnovu svih vitalnih dijelova objekta – krov, tavan, zidove i stepenice, vrijednost ugovorenih radova je bila oko 74.000,00 KM. Prethodnih dana je zgrada dobila drugi izgled postavljanjem stolarije na zgradi.

Inače zgrada je u prethodnom stoljeću bila značajna iz razloga što se tokom drugog svjetskog rata 1943.godine nalazio štab narodnooslobodilačkog rata za ovaj kraj kao i tokom zadnje agresije (1992-1995) na naš kraj i zemlju kada je bio isto tako štab odnosno u prvim danima otpora smještena civilna vlada u izbjeglištvu slobodne brčanske teritorije.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.