5hidzU ponedjeljak 10.septembra 2018.godine džemat Gornji Rahić je upriličio druženje džematlija, a glavni povod tome je nastup nove 1440. hidžretske godine. Okupljanje je bilo povod da se džematlije druže i razgovaraju uz  sofru te da razmijene svoje mišljenje i poglede sa drugim osobama.

Tim povodom je održano i kraće predavanje koje je održao glavni imam Medžlisa islamske zajednice  Brčko mr.Mustafa ef.Gobeljić na temu „Hidžra“. U svom obraćanju prisutnim džematlijama Mustafa ef. se dotakao poruka hidžre i koji  je ona značaj imala za prve generacije muslimana te koji značaj ima danas za nas i naše vrijeme. U svakom slučaju hidžra je bila prekretnica za muslimane, jer  i sam čin uzimanja hidžre kao početka kalendara  računanja vremena kod muslimana daje akcenat o ovom događaju koji se desio.

U ovom druženju dat je akcenat na redovne džematlije, učenike i polaznike sufare/kur'ana  kao i na džematlije koji su aktivni u našem džematu svojim posjetama i doprinosima. Skupu je prisustvovalo 100 osoba i izražena je želja da se i ubuduće ovako nešto nastavi organizovati kako bi pored mjeseca Ramazana  se džematlije mogle družit u ovakvom lijepom ambijentu.

Druženje se realizovalo u dvorištu džamije, projekat je koštao 1.428,50 KM.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.