U organizaciji Udruženja „Stećak" Brčko u prostorijama  Islahijeta održana je  u subotu 24.novembra promocija knjiga „Drevna Bosna" i „Academia", autora akademika Muamera Zukorlića.

1zukorlicModerator  prof. Emir Musić  je na promociji knjiga upoznao prisutne  sa biografijama promotora kao i autora knjige. Prvi promotor u promociji knjiga je bio prof.dr.Nenad Prokić.

Prof. dr. Nenad Prokić je rekao da djela akademika Zukorlića imaju za cilj definisanje i zaokruživanje bošnjačkog identiteta.
“Knjiga “Drevna Bosna” govori o genetskoj, političko-istorijskoj, kulutno-istorijskoj bazi tog naroda. A druga govori ne toliko o nauci koliko o znanju, njegovom značaju i obavezi dijeljenja tj. širenja znanja. Kada bih u jednoj rečenici morao da sažmem
ove dve knjige kazao bih. Drevna Bosna je knjiga o genu a Academia je knjiga o memu. Gen je opšte poznata stvar, ja sam poslednjih istraživanjem saznao da sam genetski više Ilir nego Sloven i to je fascinantno. A mem ću objasniti kroz primjer: Kada otac sina nauči da pravi avion od papira, pa dete ode u školu pa nauči svojih 30 drugova i drugarica da naprave taj isti avion od papira to je prenošenje mema. Znači, Drevna Bosna je prenošenje gena a Academia prenošenje mama i to je ta cjelovitost ljudi i naše civilizacije i zato su ove dve knjige jedna sveobuhvatnost” kazao je dr. Prokić.
 

Jedan od recenzenata ovog djela bio je i večerašnji promoter akademik Refik Šećibović. On je govorio o djelima koji su pred nama upućen je kako kaže u knjige dok su još bile u radnoj verziji.

„Ova knjiga je najbolji način da pokaže sukob talenata u njemu. U ovoj knjizi Mufija Zukorlić prelazi ravnomjerno prelazi iz jedne oblasti u drugu, iz teologije u filozofiju, iz filozofije u umjetnost… i u svakoj od njih on je kao riba u vodi.“, istakao je akademik Šećibović.

2zukorlicOno što se kod Bošnjaka mora promijeniti jeste način sticanja znanja.

„Autor je u nekoliko navrata ukazivao da smo kroz vrijeme bili nepravedni prema našim velikanima. Ako govorite o akademiku Muameru Zukorliću, to je čovjek koji gradi institucije. Ja sam mu prije godinu dana rekao da mu je ostalo da napravi još samo Islamski univerzitet i onda je zaokružio naučnu cjelinu institucija. Danas je ključna stvar za Bošnjake jeste da prva stvar koju trebamo uraditi jeste poboljšanje sticanja znanja. Motivacija za učenjem postaje jedna od ključnih stvari. Modifikacija procesa sticanja znanja mora se izvršiti, tu smo kao narod napravili jedan veliki propust“, rekao je akademik Šećibović.

Akademik muftija Muamer Zukorlić, ističe promoter Šećibović, imao je poseban način prenošenja znanja na drugoga.

Nakon akademika Šećibovića riječ je dobio autor „Drevne Bosne“ i „Academia“ Muamer Zukorlić inače  poslanik Narodne skupštine Republike Srbije u trenutnom sazivu.

Govoreći o  svojim knjigama koje su ugledale svjetlo dana on je istakao da su one temelj jedne vrijedne zgrade koja tek treba u budućnosti da ugleda svjetlo dana prema njegovoj viziji.

„Ovo je otkrivanje drevnosti korijena Bosne i Bošnjaka, dometa korijena Bosne i Bošnjaka, a knjige sadrže sve ključne korijene državnosti Bosne i Bošnjačke nacije i tu zapravo otkrivam da državnost Bosne doseže do IV vijeka n. e., do 375. godine kada se uspostavlja tzv. Teodosijeva linija, prva granica u Evropi između istočnog i zapadnog rimskog carstva", pojasnio je Zukorlić. Prema njegovim riječima mi potičemo od bosanskih kristijana dok su Bogumili,Patareni,Avari i drugi jedna vrsta doseljenika u Bosnu i oni su bili duodecimalisti dok su bosanski kristijani bili samo monoteisti i iz tog razloga su oni prihvatili islam jer im je bio blizak njihovom poimanju i učenju njihove vjere.

3zukorlicBosna je je prema njegovom tumačenju nastala od riječi bassinas što znači spoljašnji dio bazena koji nije bio pod kontrolom ni zapadnog  ni istočnog carstva.

Muamer Zukorlič u ovoj knjizi tumači kulturnu i političku istoriju Bosne 1500 godina prije dolaska Osmanlija. Knjiga je bogata ilustracijama, fotografijama, slikama i mapama do kojih je u višegodišnjem istraživanju došao akademik Mehmed Akšamija. 

„Drevna Bosna“ je otvorena knjiga u kojoj se različitosti smatraju prednostima, a kultura dijaloga promovira kao važno civilizacijsko dostignuće.

Ako je Drevna Bosna bila knjiga o našim korijenima, Academia je knjiga o našoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti istaknuto je na večerašnjoj promociji ovih kapitalnih djela Muamer Zukorlića u Brčkom.

Na promociji prisutni posjetioci su mogli kupiti sebi knjige po promotivnoj cijeni  Drevna Bosna 80 KM,a Academia 100 KM.

foto matica bošnjačka