O4Pdavno se očekivalo da se izvrši asfaltno povezivanje dvije Mjesne zajednice Gornji Rahić  sa Palankom preko „starog puta“ koji spaja ove dvije mjesne zajednice. Radilo se godinama mic po mic da bi ovih dana hvala Bogu to privedeno kraju.

Na ovaj način mještani ove dvije mjesne zajednice su ovaj makadamski put u zadnje vrijeme često koristili kao putnu komunikaciju i naravno sada je kraće doći u Rahić ili Palanku za nekih oko dva kilometra.

Put je važan naročito za Palanku jer njeni stanovnici imaju čestu potrebu dolaska u Rahić na pijacu i druge usluge. Put je širok pet matara, četiri metra je asfalt dok je metar bankina pored njega.

Urađeni su kanali  sa neophodne strane te izliveni betoni na mjestima u kanalima kako bi voda lakše prolazila u određene odvode. Projekat od značaj za ova dva mjesta je finansirala Vlada Brčko distrikta u iznosu od 88.000,00 KM.

Dužina trase koja je ovim spajanjem urađena iznosi 590 metara. Izvođač radova je bila firma d.o.o. „Galax“ iz Donjih Žabara.

Na ovoj dionici ostaje neriješena još rasvjeta  u dužini od  1,5 kilomatar kako bi se time spojila ova dva mjesta. Također za krucijalno rješenje bolje komunikacije mjesta Palanka je bitno rješavanje i drugog kraka puta od Brke ka Palanki koji nije urađen kako bi u budućnosti tom dionicom išao redovan autobusni saobraćaj koji nedostaje ovom mjestu decenijama.

Zato se nadamo da će neko odgovoran povest računa na rješavanju spomenutog problema ove mjesne zajednice. Čekalo se dugo na asfaltiranju ovog dijela i zahvaljujući nadležnim u vlasti riješeno je na najbolji mogući način u opću korist žitelja ovog kraja.