9PNakon pet mjeseci intezivnih radova na renoviniranju unutrašnjeg enterijera u džamiji u džematu Gornji Rahić kruna postignutih zacrtanih ciljeva je danas ugledala svjetlo dana.

Ne treba bolji poklon i hedija za džemat uoči mjeseca ramazana od novog sadržaja u njoj koji će koristiti članovi džemata. Naime danas (03.05.2019) je klanjana džuma namaz  u džamiji nakon višemjesečnog obavljanja namaza u Omladinskom centru i suterenu. Uspjelo se uradit mnogo za mnoge skeptike je bilo nedostižno i nerealno ostvarit to.

Novim izgledom džamija je dobila više kvadrata koji sada iznose 250 kvadratnih metara klanjačkog prostora.

 

U preuređenoj džamiji preostalo je  još postavit nove tepihe, lustere i klime. Najvažnije je da smo uselili u objekat za redovne aktivnosti, a za navedene preostale projekte će se nastojat to riješit u što kraćem periodu kako bi džamija dobila svoj potpuni izgled koji smo nanijetili uradit.

Za reakciju današnje prve džume u njoj od strane džematlija moglo se čut dosta pozitivnih komentara na prvi dojam koji su imali.

Naravno sve pohvale izvođačima firmama d.o.o."AGD-PLAN" i Ahmi Ćehajiću, NAKŠI ART firmi iz Tešnja (akademskim slikarima Mehmedu i Mirzi), Sedra Stil iz Gradačca, Betaplast Brka, Alu-Glas Brčko,električaru Emiru Bešiću Gornji Rahić,s.p.Pin Gornji Rahić,Asmiru Trumiću (Maoča),Fahiru Ljuci (Maoča),Jasminu Rabiću (Gradačac) te mnogima drugim pojedincima koji su dali nesebičan doprinos realizaciji velikog projekta revitalizacije džamije u Gornjem Rahiću.

Ovo je projekat koji će rijetko koja generacija doživjet u svom životu, jer se to radi u nekoliko decenija. Zato trebamo biti svi zahvalni dragom Bogu i ponosni koji smo dali svoj doprinos da ova Božija kuća ponovo zasja svojim novim sjajem. Već su je neki prozvali plavom džamijom zbog istaknute plave boje u nekoliko nijansi. Ovih i prethodnih dana džamiju su obilazili mnogi gosti od Srebrenika,Gradačca,Orašja,Bijeljine,Janje,Kalesije i Sarajeva i izrazili svoj pozitivan dojam viđenog u ovom objektu.

Ornamentika je dala draž ostalim izrazima u kupoli i na plafonima kao i na prozorima. Na nama ostaje da svojim redovnim dolaskom na namaz i u drugim prilikama da upotpunimo džamiju jer su džematlije najbolji ukras svake džamije.

Na kraju šta reći o ovom hajru i dobrom djelu nego uputit dovu Svevišnjem da nagradi i obaspe svojom milošću sve one dobročinitelji koji su dali nesebičan doprinos u realizaciji kapitalnog projekta revitalizacije džamije u džematu Gornji Rahić.