U nedjelju, 14. jula 2019. godine u Gornjem Rahiću obilježena je 27. godišnjica formiranja Drugog bataljona 108/215 Viteške motorizovane brigade Brčko, Armije Republike Bosne i Hercegovine.

1godbatOkupljanje članova porodica poginulih boraca, bivših pripadnika i simpatizera ovoga bataljona, započelo je u Gornjem Rahiću, gdje je položen vijenac na šehidsko spomen obilježje. Nakon toga organizovan je i obilazak mezaristana i polaganje vijenaca na šehidska spomen obilježja u Vukeljima, Ograđenovcu, Ćosetima, Čandama i centralnom šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću.

Od 14 sati druženje je nastavljeno na Ahminom visu uz ručak i prijatan razgovor.

Ratni put Drugog bataljona 108/215 Viteške motorizovane brigade Brčko

Po izbijanju agresije odbrambene snage na teritoriji opštine Brčko formacijski su organizovane po sektorima, koji su popunjavani ljudstvom sa područja mjesnih zajednica koje su po svim elementima počev od teritorijalnog bile usko povezane. Naredbom komandanta Štaba TO BiH Brčko od 10. maja 1992. godine ozvaničen je ovaj organizovani oblik otpora i formirana su četiri sektora, te rejonski štab sa četama TO. Tako je jednu od jedinica sačinjavala Četa TO Gornji Rahić ojačana vodovima iz sela Ograđenovac, Čande i Ćoseta.

Ubrzo nakon toga stvaraju se uslovi za formiranje brigade, te je dana 17. maja 1992. godine i zvanično formirana 108. brigada HVO „Bosanske Posavine“ Brčko, koja je naredbom komande Drugog korpusa A RBiH od 8. marta 1993. podijeljena na 108. motorizovanu brigadu Brčko i 108. HVO.

Pripadnici Drugog bataljona sa dosta uspjeha su izvodili kako odbrambene, tako i ofanzivne akcije u reonu Lipovca, Donjeg Rahića, Suljagića Sokaka, Vranovače, Boderišta, Ivakovića, Sekulića, Pekića, i na drugim dijelovima brčanskog ratišta. Interventne jedinice Drugog bataljona borbeno su djelovale i na ratištima izvan zone odgovornosti u Brčkom, pružajući na taj način neophodnu pomoć jedinicama u Čeliću, Teočaku, Gradačcu, Majevici, Vozućoj, Bihaću. Naši borci su značajan doprinos dali i u julu 1995. godine prilikom operacije probijanja Srebreničana na slobodnu teritoriju.

Odlukom Predsjednika Predsjedništva RBiH, Alije Izetbegovića, od 15. maja 1995. godine, na treću godišnjicu osnivanja 215 motorizovane brigade, istoj je dodijeljen počasni naziv „viteška“.

Kroz jedinice 108/215. legendarne brigade u cjelokupnom periodu agresije prošlo je ukupno oko 11.000. boraca, a kroz jedinicu Drugog bataljona prošlo je nešto više od hiljadu boraca.

Što se tiče zone odgovornosti ove brigade o istoj je armijski general Rasim Delić, istakao sljedeće: „Ova brigada je zasigurno jedna od onih jedinica koje su odigrale presudnu ulogu u odbrani slobodnih teritorija RBiH. Nalazi se na najosjetljivijem dijelu ratišta, gdje srbijansko-crnogorski agresor nastoji po svaku cijenu da proširi u svoju korist.

Ova brigada, počev od gradskih borbi 1992. pa evo do danas (1995, op.a.), u najtežim mogućim i vjerovatno najspecifičnijim uslovima ratovanja u Bosni i Hercegovini, izrasla je u jednu snagu koja garantuje ne samo održavanje na ovim prostorima, nego i druge zadatke za koje je namijenjena“.

Pripremio: E.M.

dzematrahic.ba