covjek klanjaGrađani su, u većini slučajeva, ozbiljno shvatili preporuke i smanjili rizik. Kretanja i putovanja su svedena na krajnju nuždu. Prodavnice i ugostiteljski objekti zatvaraju se osim (pekara,tržnih centara i apoteka) ili skraćuju radno vrijeme. Ko god može da radi od  kuće, to i čini. Svijet je otišao na pauzu.

Roditelji sada provode više vremena s djecom koju donedavno niste mogli odvojit od tableta i mobitela. Djeca odjednom traže da ih se pusti napolje, na svježi zrak. Prvi put nakon Bog zna koliko vremena možemo ih vidjeti da se igraju žmurke.

Više nemamo velikih želja, bitno je osigurati  dovoljno hrane, ostati zdrav, zadržati posao. Ne znamo šta nas sutra čeka i koliko će kriza potrajati.  Htjeli ne htjeli, počeli smo više brinuti o higijeni, provoditi vrijeme s porodicom, šetati  umjesto sjediti u zadimljenim kafićima i restoranima, baviti se onime zašto do jučer nismo imali vremena.(časopis Stav)

Dakle sve se naglo promijenilo, došlo je vrijeme da se sebi okrenemo i preispitamo šta se dešava i koji nam je smisao života kojeg smo mnogi uprazno do sada tračili. Trka za nečim i sigurnijim mjestom se pretvorilo u nesigurnost ma gdje se nalazili (koju god da spomenemo zemlju danas vidimo da virus  nema granica) izgleda da nam i zavidluk splaho i ispario koji je nažalost sve više cvjetao u našim dušama zavideći drugima na blagodatima koje su imali.

Nezahvalnost je  mnoge ljude izobličila i od njih od insana strovalila ispod nivoa životinje a to se vidi i danas kada enormno kupujemo stvari  koje gomilamo dok drugi nemaju ni za sedam dana. Svako vrijeme pokaže svoje breme i ko su ljudi kao i ko su neljudi. Allah da, da se pokaže pravo lice svakog pojedinca i društva u teškim trenucima. Zato izvucimo pouku sugrađani iz ovog stanja  da nije sve u materijalnom i da nije ovaj dunjaluk vječan što su mnogi već uveliko prihvatili zaboravivši na Gospodara.

I nakon ovog dolazi last olakšanje pa ko ostane nek sije bostane i popravi svoje stanje dok ima još prilike i šanse. Ostajte nam u Allahovu zadovoljstu i na putu istine, jer samo takvi možemo biti istinski insani.