baklava kosovoPortal (www.gorapress.net) iz Dragaša u R. Kosovo 12.09. 2016. godine objavio je slijedeći recept za pripremu bajramske baklave.

Sastojci

3x 400g tankih kora za baklavu, 1 kg oraha, 5-6 kašika šećera 400 g maslaca 100 ml ulja za agdu, 2 kg šećera, 3 kriške limuna, voda. 

Priprema:

Orahe samljeti, a jednu četvrtinu ostaviti krupnije. Dodati im šećer i sve dobro izmiješati. Maslac i ulje otopiti u šerpici i pokupiti pjenu. Držati stalno na vrućoj ringli, a pritom paziti da ne promijeni boju.Važno je da se kore prskaju vrućim maslacem jer tako baklava bude hrskavija. Uzeti veliki duboki pleh od rerne i prema njemu isjeći kore. Ostaviti jedno sedam-osam kora i pokriti ih folijom da se ne suše. Pleh pomastiti maslacem i početi slagati baklavu tako što redamo pet do šest kora i svaku poprskamo mješavinom ulja i maslaca. Pospemo tri do četiri kašike oraha po složenim korama. Ponovo jednu koru složimo pa pomastimo maslacem i stavimo drugu koru pa i nju pomastimo  (može čajnom kašikicom i to po dvije na svaku koru). Na treću koru idu opet orasi bez maslaca. I tako dok ima kora.

Kada smo potrošili orahe i kore radimo završni sloj od kora koje smo ostavili na početku. U zdjelicu uspemo vode i malu kašikicu ulja i četkicom mažemo svaku koru i slažemo ih jednu na drugu. Kako stavimo koju lagano ih rukama pritisnemo i opet kora pa voda i tako dok se ne potroše.  Tako složenu baklavu pažljivo izrežemo na željene komade i lagano kašikom prelijemo sa ostatkom maslaca i ulja da sva bude fino natopljena. Pečemo je u prethodno zagrijanoj rerni na 170 stepeni dva sata.Nakon sat vremena može se smanjitzi na 150.Važno je da baklava fino porumeni, ali treba paziti i da se ne pretjera. 

Kada je baklava stavljena u rernu kuhati agdu. Šećer istresti u duboku šerpu i nasuti vode dva prsta iznad šećera. Dodati i kriške limuna i na jakoj vatri pustiti da zavrije. Odmah smanjiti temperaturu na srednje i kuhati još 15 minuta. Ugasiti ringlu i neka agda stoji na njoj dok se baklava ne ispeče.  Ispečenu baklavu izvadimo iz rerne i ostavimo da se hladi 10 minuta. Kutlačom za supu sipamo agdu po baklava. Prvo tri kutlače pa ostavimo da upije, pa opet dodati tri i da upije. Sve to radimo polahko u tankom mlazu. Opet je zalijemo i to u količini da nam ostane jedna trećina agde. Tada baklavu vratimo u rernu koja je još mlaka. Neka tu odstoji jedan sat. Na kraju je zaliti preostalom agdom. Ostaviti je na sobnoj temperaturi da se potpuno ohladi. Kada je ohlađena prekriti je folijom i neka prenoći izvan frižidera (može se ostaviti u špajzu). Tek sutradan je spremiti u frižider. Važno je da maslac, prilikom prskanja po korama, bude uvijek vruć, da završne kore idu jedna na drugu i da se mažu samo sa vodom, jer se prilikom zalijevanja sa agdom neće izvrtati na gore i biće kao na slikama - da se agda sipa strpljivo i polahko poštujući proces. Krajnji rezultat će biti odličan - da se baklava ohladi na sobnoj temperature. jer se onda šećer neće kristalisati. 

Napomena: Baklavu poslužiti dobro ohlađenu, a najbolje uz kahvu ! 

Pripremio: dr.Enes Kujundžić