Allahov Poslanik a.s., je rekao svaka bolest ima lijek, poznavanje pravog lijeka izliječit će bolest Allahovim dopuštenjem. U knjizi Poslanikova medicina naš Poslanik a.s. govori o ljekovitim svojstvima dunje. Talha bin Ubejdullah, r.a., rekao  je: „  Posjetio sam Allahovog Poslanika a.s. koji je držao dunju u ruci i ponudio mi je govoreći:“ Uzmi ovo o Talha i jedi, jer ona je sredstvo za jačanje koje sakuplja snagu srca.“

dunjaU knjizi Poslanikova medicina naš Poslanik a.s., kaže:“ Dunja je jabučasto voće, malog drveta iz porodice ruža a koristi se u kuhanju i ukuhanom voću. Dunja je hladna i suha u različitim stupnjevima ovisno o njenom okusu. Ipak, dunja je jako sredstvo za stezanje i dobra je za stomak. Slatka vrsta dunje manje je hladna i bliža je blagom, dok je gorka i kisela dunja više zatvarajuća, suha i hladna.

Sve vrste dunje gase  žeđ, zaustavljaju povraćanje, povećavaju izlučivanje urina, uravnotežavaju ćud, koriste u liječenju čireva u crijevima, provjeravaju oticanje u toku menstruacije (menzesa), pomažu laktaciju i povećavaju oticanje mlijeka iz prsa, umanjuju mučninu i umiruju kožu i membranu.

Jedenje dunje nakon obroka omekšava stomak, djeluje kao laksativ, ublažava žučljivost i koncentraciju žute žuči u stomaku i sprečava uzizanje isparina. Jedenje dunje prije obroka djeluje kao jak konstriktor. Dunja također ubrzava prolaz kaše probavljene hrane i ostalih sedimenata kroz crijeva, međutim njeno pretjerano jedenje može izazvati bol kolike u crijevima i oštetiti nerve.

 Jedenje kuhane dunje djeluje kao blaži konstriktor i ona je prijatnija za stomak. Bušenje dunje, potom odstranivanje njenih sjemenki i zatim njeno punjenje medom i čistim prirodnim blatom (glinom), a potom stavljanje toga u vruć pepeo, (a zatim primjenjivanje dobivenog) u liječenju čini dunju izvrsnim elektuarijem (smjesa ljekovitog praška s medom ili sirupom za čišćenje probavnih organa).

Najbolje je jesti dunju kuhanu ili pečenu s medom. Sjeme je njenog voća korisno za dušnik, upalu grla i kašalj, među ostalim njenim potrebama. Nanošenje mehlema odnosno kreme od dunje zaustavlja znojenje, osvježava vene i jača stomak.

Sirup od dunje je dobar protiv kašlja i bolova u grlu.

Ibn Madže takoder prenosi sljedeći hadis: “Jedite dunju,jer one smiruju srce, a Allah, dželle šanuhu, nije poslao poslanika, a da mu nije dao da pojede džennetsku dunju, jer mu je ona dala snagu najmanje četrdeset ljudi.”

Od istog prenosioca je i ovaj hadis: “Neka vaše trudne žene jedu dunje, jer one uistinu čine srce mehkim i boljim.”

Kada se kaže čine srce mehkim misli se da dunja ubrizgava u srce nježnost i dobrotu.

Kao kuhano voće dunja jača stomak i jetru, djeluje kao sredstvo za jačanje srca, raspršuje stezanje u prsima, opušta srce i otvara krvne prolaze.

Dunja je sjajna jesenja voćka koja dolazi kada i najviše prehlada i virusnih infekcija disajnih puteva.

Jedite dunje svakodnevno i pripremajte voćne salate. Ali se ostavi kora i isiječe na kolutove, pa se prelije sa 1 litrom vode i kuha dok tečnost ne uvri na polovinu. Procijedit sok, ali ne bacati komade dunje, komade možete pojesti.

Sirup se priprema tako što se kilogram dunja očisti i oljušti, pa se napravi sok. Sok se može piti kao lijek ili za čićenje pluća.