adet maocaPoseban, baška narod, su Bošnjaci muslimani. Saburli i merhametli. I odvažni i jaki kad zatreba. Dičiti se imaju čime, ali i postidjeti se imaju razloga pred svojim slabostima i propustima. Tradiciju bogatu, prebogatu imaju-za ponos i diku. Ali i onu malo udrobljenu malo alaturka, malo alafranka-za stid i suzdržanost. Adete fine, one birvaktile, uznositi Bošnjaci ljubomorno čuvaju. One udrobljene prakticiraju slabi, neprosvijećeni i odrođeni.

Svaki Bošnjak u sebi nosi ponešto od zajedničkog miraza-i(li) merhamet, i(li)trpljivost, i(li) odvažnost, i(li) tvrdoglavost. Ima nas Bošnjaka dobrih i boljih, ali i loših i gorih od drugih naroda u našem šarolikom okruženju. I slični smo našim susjedima i komšijama. Ostala je ta sličnost iz vakta pustog turskog. Naučili smo od Turaka, prisvojili i prihvatili neprebrojive adete i mi, Bošnjaci muslimani, i naše komšije, inovjerci-kršćani, jevreji i ostali. Bukadar imamo lijepih, vrijednih i korisnih alaturka adeta. Adeti su to utemeljeni na islamskim principima. Merhamet je posebna vrlina jer obuhvata čovjekoljublje, plemenitost, spremnost na pomoć svakom nevoljniku.

Čuvaju prosvijećeni i osviješteni Bošnjaci fine alaturka adete. I ponose se njima. I starijih i mlađih ima među tim odvažnim čuvarima. Ali podosta je među Bošnjacima i onih koji bi da se stope, da ne budu prepoznatljivi, da budu što sličniji drugim i drukčijim.

Doticala sam ranije, doticat ću se opet, inšAllah, adeta odrođenih, slabih i neprosvijećenih Bošnjaka koji bodu mi i oči i paraju srce. Golotinju, drvensuzluk, munafikluk, ugursuzluk nikako ne mogu prešutjeti i osaburiti. Pristojnim i prosvijećenim Bošnjakinjama ne priliči razgolićenost i utegnutost. Pokrivenim ne priliči koketnost i cigareta na javnim mjestima. Bošnjacima ne priliči opijanje i bludnjičenje. Ni robovanje materijalnim dobrima i modnim trendovima. I svašta još ne priliči Bošnjacima muslimanima što im je već postalo adet, običaj, navika.

Desetine mladića poznajem koji samuju, suzdržavaju se s naporom od bludnih misli na koje ih tjeraju razgolićene i nepristojne cure i žene. Ni čestitim curama nije lahko. Uzvišenog iskreno molim da svakom čestitom mladom insanu podari zdravlje, razboritost, mudrost, hairli nafaku, bračnog partnera.

Nije adet u nas u Bosni i Hercegovini da cure prve prilaze momcima. Ni u jednom bosanskohercegovačkom narodu to nije adet! Ali, vremena se mijenjaju-spočitat će mi mnogi. Staromodna da sam-I to će mi prigovoriti. A ja samo slijedim i branim univerzalne principe i vrijednosti-ljubav, ljepotu, plemenitost, odvažnost, čestitost jer bez njih ljudski život nema smisla, jer bez njih ne može vjernik vjernikom biti! Ni musliman, ni kršćanin, ni jevrej.

Slabim, izgubljenim, dunjalukom okupiranim nameću lahko svoje adete i svoju izopačenost protivnici i neprijatelji morala, ljubavi i iskonske ljepote. Nameću se oni, dušmani, i kao uzori  mladima. Bjelodano je, odavno, da modni kreatori-kreature, perverznjaci i ublehaši-kreiraju nastranost, anoreksičnost, razuzdanost. I reklamama nas bombardiraju nemilosrdno prodavači magle. Pitam se, svakodnevno se pitam:  Zašto sebe i svoje evlade energičnije ne zaštitimo od svih onih koji univerzalne principe morala i ljepote gaze i guše? Pitam se i: Zašto tako lahko pod njihovim utjecajem principe svoje vjere i tradicije gazimo i relativiziramo? Pitam se: Ima li nam lijeka i spasa? Ima, hoću vjerovati da ima! Lijek i spas su nam dobra djela naša, tevbe i dove naše i evlada naših kojima ćemo se braniti i inšAllah, odbraniti od onoga što nije naše, od onoga što nam hoće nametnuti din-dušmani da bi nas zatrovali i slijepim kod očiju učinili.

Piše: Aida Krzić

foto BKUD Maoča

preuzeto sa divithana.com