Svima nam je iz našeg skromnog znanja poznato da voće poput limuna,banana, nara i dr. uspijeva u krajevima s toplijom klimom. No kako koja godina prolazi svjedoci smo da mnogo voća koja smo mogli samo kupiti u piljarnici za voće danas mnogi uzgajaju kod svojih kuća i avlijama. Takav je slučaj sa narom koji uspijeva u Gornjem Rahiću.

NAR RAHIC 21Mnoge su studije potvrdile, da se radi o jednom od najljekovitijih voća na svijetu, zbog blagotvornog utjecaja na kardiovaskularni, živčani i koštani sistem. Pokazalo se i da dnevna doza ekstrakta nara može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i razine holesterola. Naučnici smatraju, da smanjuje rizik od srčanih bolesti kod gojaznih osoba za 17 posto.

Nar je voće koje ne voli mnogo vlage i podnosi visoke temperature koje se kako rekosmo sve više kod nas javljaju tako da je klimatski poremećaj očit i vidljiv na našim godišnjim dobima. Tako da imamo slike pred sobom da je jedna takva voćka već drugu godinu rađa kod jednog domaćina u našem kraju.

I zaista plod je kvalitetan i lijep a za početak roda nije ni previše sitan. Ovaj trend uzgoja južnog voća sve je izraženiji u ovom dijelu Bosne tako smo prije koju godinu pisali na temu japanskih jabuka "kaki" koje su se osamostalile na ovom području i uz klimu koja im prija.

Zato iz godine u godinu sve je bolji rod i sve je više plodova ovog voća. Ako budemo išli ovom logikom i drastičnom promjenom klimatskih prilika na ovom prostoru mogli bi biti svjedoci nestanka autohtonih sorti voća poput šljiva, trešanja ili nekog voća koje je vijekovima na ovim prostorima egzistiralo.

Priredio: Hamid Hasikić
dzematrahic.ba
foto dzematrahic.ba