Čast nam je obavijestit vas da će se u subotu 27.maja 2023. godine održati  Drugi skup naučnih i kulturnih radnika posvećen temi /"Znanjem do razvoja bosanske čaršije". Učesnici su eminentni gosti koji dolaze iz Sarajeva, Zagreba, Zenice, Tuzle,  Brčkog i Gornjeg Rahića.

RAHICKI USPOMENAROvo je drugi kako smo naveli po redu, prvi je održan prošle godine u jesen i polučio je svoj pionirski rezultat u našem ovom nadasve važnom projektu džemata Gornji Rahić.

Kao što zna naša cijenjena javnost da je štampana i knjiga prva u ovom izgledu što je historijski uspjeh džemata i šire okoline.

Tako ćemo ako Bog da nakon prvog i sada drugog skupa sve radove koji su bili na skupovima pretočiti u knjigu “Rahićki uspomenar broj 2”te druge tekstove ponuditi našim zainteresovanim čitateljima. Teme su razne i intrigantne koje se odnose na razne oblasti kao što su;

 1.Intelektualna baština  Gornjeg Rahića i perspektiva njegovog razvoja (prostorno planski dokumenti, privreda, sport, obrazovanje, kultura i nauka),

2. Ženski aktivizam i razvoj lokalne zajednice,

3. Tradicijska kulturna baština (klulturnoumjetnička djelatnost, zanatstvo, gastronomija, rukotvorine, voćarstvo) i  njen potencijal kao faktora razvoja ruralnog turizma

4. Hadžijska kultura putovanja 

 Ovo su samo neke mogućnosti koje bi mogli uz istraživanje nematerijalne kulture iz prošlih vremena ostvariti i sadašnje aktivnosti koje mogu polučiti značajan iskorak u kulturnom i ekonomskom smislu.

Skup je otvorenog karaktera i može prisustvovati tko god želi, a mi ujedno činimo ovom prilikom da sve zainteresovane pozovemo da skup bude značajno posjećen kako mu i dolikuje. Bujrum dođite i uveličajte ovaj eminentni skup naučnih i kulturnih radnika. Skup počinje u 10 sati.

2 skup naucnih i kulturnih radnika