Na mubarek dan petak podsjećam sve nas da jedni u drugima tražimo dobro. Slijedimo praksu naših poslanika. Pripovjeda se kako je Isa a.s., sa svojim sljedbenicima prolazio kraj leša psa. Njegovi prijatelji rekoše kako zaudara neugodnim mirisom, a on im skrenu pažnju kako pas ima lijepe zube, te dok je bio živ bio odan svome gospodaru.

DOBROOva lijepa predaja pored toga što nas uči da u svakome tražimo makar trun lijepoga, ukazuje nam da je nekada potrebno pogledati u prošlost kako bismo prepoznali nečije zasluge. Za vrijeme pohoda na Mekku, neko je izdao muslimane i upozorio Mekelije na pohod. Kada su saznali o kome je riječ, hazreti Omer u svom stilu htjede reagovati na prvu i ubiti tog ashaba. Međutim Poslanik a.s., ga spriječi, podsjećajući ga da je taj ashab bio učesnik bitke na Bedru, odnosno podsjećajući ga na dobro koje je taj ashab učinio. Hazreti Omer je reagovao na prvu ponijet emocijama, Poslanik a.s., osvrnuo se u prošlost i uvidio da je greška koju je ashab počinio neuporedivo manja od dobra koje je uradio. Reagovati na prvu vrlo često sa sobom nosi loše odluke i zaključke.

Poslanikovi postupci nas uče da vjernik prema vjerniku treba sa opreznošću i odmjerenošću postupati. Naime, jedne prilike u džamiju dođe beduin koji tek prigrli islam te obavi malu nuždu u džamiji. Ashabi vidjevši to posrnuše na njega. Poslanik a.s., ih zaustavi i pozva da se mjesto gdje je beduin mokrio polije vodom. Potom je prišao i objasnio beduinu da džamija nije mjesto gdje može raditi takve stvari. Prvi pristup ashaba mogao je zauvijek udaljiti beduina od islama i džamije, pristup Poslanika a.s., ga je dodatno privukao vjeri. Bez obzira kakve greške pravili, vjernik je vjerniku brat i uvijek postoji način da lijepo jedni drugima ukažemo na te greške.

Jedne prilike unuci Poslanika uvidješe kako jedan stariji čovjek pogrešno uzima abdest, međutim nisu znali kako da mu to kažu. Odlučiše odglumiti raspravu oko uzimanja abdesta, prilikom koje su tražili od starijeg čovjeka da bude sudija i odluči ko ispravnije uzima abdest. Uzeše abdest najbolje što su znali i upitaše starijeg čovjeka ko je bolji, a on im reče da su obojica dobro postupili a da je on griješio pri uzimanju abdesta.

Ljepotu odnosa prema vjernicima najljepšeg nam uzora bilježi Kur'an riječima: „S Allahovom milošću ti si blag prema njima; a da si grub i tvrda srca bio, sigurno bi pobjegli na sve strane od tebe. Zato im praštaj i moli da im bude oprošteno, i dogovaraj se s njima. A kada se odlučiš, na Allaha se osloni; Allah, doista voli one koji se na Njega oslanjaju.“ Molim Allaha dž.š., da budemo od onih koji će biti blagi i mehka srca jedni prema drugima, opraštati i moliti za svoju braću. Budimo od onih koji će osornost, grubost i strogost pokazivati nepravednicima i neprijateljima.