skup 4 4Kako je predviđeno i najavljeno u subotu 27.aprila 2024.godine održan je četvrti po redu skup naučnih i kulturnih radnika pod naslovom "Znanjem do razvoja bosanske čaršije" jedinstven naslov i projekat na prostoru Bosne i Hercegovine koji se održava treću godinu za redom. Projekat je iznjedrio već jednu knjigu i druga je u pripremi pod naslovom "Rahićki uspomenar". Osvježenje u lokalnoj sredini čiji odjeci sve više se čuju širom Bosne. Na skupovima su u prethodnom sazivu učestvovali iz drugih gradova i sredina kao i učešće iz susjedne Hrvatske. Tako i ovaj održani skup je polučio nova otkrića, priče i tekstove za sledeće knjige i razvoj projekta na viši stepen. 

Cilj pomenutog projekta je istražiti vlastitu prošlost, utkati je u kulturu sjećanja i pisati sopstvenu historiju zarad kreiranja pozitivnog stava i identiteta, jer jedno je sigurno ukoliko mi ne budemo pisali svoju historiju, drugi su to spremni učiniti za nas istakao je u uvodnom dijelu moderator skupa prof.Senahid Hamidović.

Na kraju skupa prezentovana je promocija knjige "Svjedoci" Omera Mičijevića direktora Narodne bibiloteke iz Mostara. Vrijedi istaći da je ovaj skup obogaćen prisustvom članova fondacije "Alija izetbegović", Zijada Ljevakovića predsjednika upravnog odbora fondacije, Lejle Akšamija (kćerke rahmetli predsjednika Alije Izetbegović),te generalnog sekretara fondacije Esme Zlatar kojima se ovom prilikom najtoplije zahvaljujemo na njihovom prisustvu koji je obogatio naše druženje. 

Na ovom skupu su učestvovali ;

  • 1.Enes Kujundžić sa temom : Žene stvaraoci / Žena u bh leksikonu u povodu obilježavanja 200 godina od objavljivanja Hasanaginice (Venecija 1774)
  • 2.Mr. Ćazim Suljević – Razvoj lokalne uprave i lokalne samouprave u Kotaru/srezu Brčko s posebnim osvrtom na općinu Rahić (1878-1958)
    3.Mr. Dževida Šakrak – Stari zanati: Jorgandžijski zanat u Brezovom polju
    4.Uzeir Bukvić – Snaga i ljepota bosanske žene u svijetu
    5.Omer Mičijević– Kako nagovoriti ljude da čitaju? – zbirka ratnih pjesama „Svjedoci“
  • Nakon održanog  4 skupa naučnih i kulturnih radnika upriličena je bogata bosanska sofra u prostorijama Udruženja žena "Rahićka čaršija" koje su ugostile goste i domaćine uz domaće specijalitete bosanske kuhinje i izvrsne baklave koje su nam ovom prilikom pripremile. Gosti su izrazili zadovoljstvo ambijentom i organizacijom koja je upriličena na ovom četvrtom skupu naučnih i kulturnih radnika u Gornjem Rahiću.
  • Podsjećamo da ovaj projekat uz učešće dr. Enesa Kujundžića realizuje džemat Gornji Rahić koji sve više dobija podršku uže i šire lokalne zajednice i pojedinaca koji su prepoznali vrijednost ovog projekta.
  • sup 4 1
  • skup 4 4
  • skup 4 3
  • skup 4 2
  • skup 4 6
  • skup 4 5
  • skup 4 7 1