2 678x381Brezopoljska Azizija džamija danas je predata Islamskoj zajednici Brčko distrikta i vjernicima na upravljanje i korištenje. Prvi put nakon 23 godine Brezopoljci su u svoj ljepotici klanjali podne namaz.

Azizija džamija u Brezovom Polju kod Brčkog zapaljena je 6./7. januar 1993. godine, a potom srušena do temelja. Povratkom u rodno mjesto Brezopoljci su 2002. godine raščistili ruševine i otkopali originalne temelje Azizije da bi danas, 23 godine nakon njenog rušenja,  svoju ljepoticu ponovo gledali u punom sjaju. Svečanom otvorenju ove džamije, koja ime dobi po sultanu Abdul – Azizu po čijem naređenju je građena u ovom pitomom mjestu, prisustvovali su brojni mještani, predstavnici vlasti i imami predvođeni reis – ul- ulemom Islamske zajednice u BiH.

“Svi smo danas radosni da smo dočekali da obnovimo Aziziju džamiju koja je simbol ovoga kraja. Azizija je bila vrlo specifična, jedinstvena džamija u BiH. Znamo da je bila jedina džamija u baroknom stilu koju je sultan Abdul-Aziz izgradio u Bosni i Hercegovini i svi smo jako zadovoljni i sretni da je , hvala dragom Bogu, obnovljena. Nadamo se da će kao i do sada koristiti svojoj svrsi a to znači da će koristiti dobru, da će biti svetionik pozivanja na dobro, saradnju među ljudima i buđenja dobrih odnosa među ljudima. To nam je sada jako važno.” rekao je Husein ef. Kavazović – reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH.

1 680x383Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika svojom odlukom svrstala je Aziziju džamiju među najmonumentalnije objekte islamske arhitekture u Bosni i Hercegovini. Na osnovu te odluke, Vlada Brčko distrikta osigurala je sve mjere za zaštitu i konzervaciju džamije, kao i sredstva za izradu potrebne tehničke dokumentacije i izgradnju Azizije džamije.

“Brezopoljci i svi mi u Brčkom smo nakon 23 godine od rušenja Azizija džamije došli u ovom mjesto da posvjedočimo da politika zločina je još jednom doživjela poraz, da su se Brezopoljci vratili, da smo izgradili Aziziju koja je dragulj među svim brčanskim džamijama i moram istaći da je u izgradnju Azizije utrošeno 1.650.000 maraka. Ona je u svom autentičnom izgledu i ponovo je dajemo vjernicima i Islamskoj zajendici na raspolaganje i na vlasništvo.” kazao je Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Azizija je prvi puta sagrađena 1862. godine, u turbulentnom vremenu, nakon odluke u Kanlidži da muslimansko stanovništvo iz Srbije bude iseljeno. Pet Azizija je tada sagrađeno i to u Orašju, Šamcu, Bosanskoj Kostajnici, Orahovu i Brezovom Polju, a brezopoljska se potpuno izdvaja od svih drugih džamija. Prvi puta je djelimično oštećena u Drugom svjetskom ratu, a drugi puta potpuno 1993. godine. Pored ove džamije danas je  i kompleks oko Azizije,  moderno uređen mekteb, imamska kancelarija, divanhana, igraona, kuhinja…

3 680x383“Svako djelovanje u našem društvu trebalo bi da bude obojeno optimizmom, da bude obojeno suživotom i  mi treba da gradimo suživot. Mi ovdje u Brezovom Polju, iako smo doživjeli i progon i rušenje dvije džamije smo pružili ruke pomirenja. Želimo da živimo sa našim susjedima, želimo dagardimo lijepe komšijske odnose, da budemo jedni s drugima. Bogomolje treba da služe kao magnet gdje će se ljudi zbližavati u dobru  i širiti pozitivnu energiju.” dodao je Emir Hasanović, imam Azizija džamije u Brezovom Polju.

Od 2005. godine do danas trajale su aktivnosti na obnovi Azizije u Brezovom Polju. Reis-ul-ulema Kavazović danas je ključeve Azizije uručio Damiru Bulčeviću, šefu Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu koji je Aziziju i otključao i otvorio vrata vjernicima koji su dugo čekali na trenutak da ponovo klanjaju u ovoj džamiji. Reis je ovom prilikom brčanskim imamima i Aziziji donio i poklon u vidu Kur’ana, poklona turskog predsjednika Tajiba Erdogana, što je brezopoljske vjernike veoma obradovalo.
brcko.tv