2salaProteklih dana počeli su intezivni radovi na uklanjanju odnosno rušenju starog doma/sale u dvorištu Sedme osnovne škole u Gornjem Rahiću. Iako je ova zgrada bila u proteklom vremenu od velikog značaja za naše mjesto jer je prema riječima starijih osoba služila u prvom svom periodu kao Dom kulture do početka šezdesetih godina dvadesetog vijeka. Izgrađen između 1945 do 1948. godine u vrijeme Staljina dok je bivša Jugoslavija bila pod nadzorom Sovjetkog Saveza , takvih domova ima gotovo u svakom većem mjestu kod nas i širom bivše države, sve su građene na isti kalup.

Dom kulture/ sala je poslije nakon izgradnje Doma kulture (šezdesetih) u centru Gornjeg Rahića  je pretvorena u fiskulturnu salu škole kao i prednji dio je imao zasebne prostorije koje su služile za održavanje nastave dok je u prizemlju iz pravca današnje stare škole bila prije i poslije zadnjeg rata stacionirana školska biblioteka. Zgrada je bila prekrivena kopitašem crijepom, imala je jake drvene hrastove grede na krovnoj konstrukciji koje i danas izgledaju moćno iako je prošlo sedam decenija postojanja.

Zidovi ove stare zgrade su izgrađeni od kamena i širine su 80 centimetara,oni su osigurani proširenim stubovima na svakih 2,5 do 3 metra. Zgrada je duga nekih 25 metara a široka oko 12 metara. Unutrašnjost je identična kao i u drugim istovjetnim objektima u jednom dijelu je bila izgrađena bina sa polulukom iznad nje do plafona, prostor ispred bine je bio čak metar niži prostor koji je služio za stolice poredane u redove da bi se to kasnije uklonilo i postavio parket za održavanje sportskih disciplina odnosno časova za tjelesni odgoj. Urušavanjem ove zgrade naročito krovne konstrukcije narušena je sigurnost prolaznika odnosno učenika koji svaki dan se tu nalaze i pored nje prolaze.

U jednom momentu rukovodstvo škole je bilo na tragu da se tu ulože neka značajna finansijska sredstva da bi se stara zgrada revitalizirala i stavila ponovo u funkciju pa se poslije odustalo od te namjene i sredstva koja su bila tu namijenjena su preusmjerena na staru školu gdje će se izgradit aneks škole u kojoj će se dobiti novi prostor za kabinete i učionice kao i novu školsku kuhinju za djecu. Izvođač radova na uklanjanju starog doma/sale je firma d.o.o.“Kassek“ iz Maoče. Radovi su predviđeni da se privedu kraju do početka nove 2016/17 školske godine, dakle, do 05.09.2016. godine. Na tom prostoru će biti osmišljen dio prostora za realizaciju projekta za djecu te preostali dio prostora je predviđen za parking auta.

Ovaj objekat će zasigurno mnogima ostati u dubokom sjećanju iz njihove rane mladosti kako učenicima tako i učiteljima i ostalim mještanima jer prohujalo vrijeme ostavlja traga na starijim generacijama koje imaju svaka svoju životnu priču, proživljenu i doživljenu na jedan unikatan način što znači da ono što se proživi u mladosti ne može se više nikad vratit i ponovit.

Pripremio: Hamid Hasikić

dzematrahic.ba