DSC 0803Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić simboličnim presijecanjem vrpce otvorio je danas (srijeda 7.septembar) novoizgrađeni most na rijeci Zovičici u naselju Omerbegovača. Uz gradonačelnika dr. Domića prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Esed Kadrić i šefica Odjeljenja za javne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Svjetlana Čivčić. Ukupna vrijednost ovog projekta je 160.000 KM, a sredstva su osigurana iz kredita Svjetske banke.

GrDSC 0816adonačelnik Domić razgovarao je na svečanosti otvorenja s stanovnicima ovog dijela Omerbegovače o najznačajnijem projektu nakon elementarnih nepogoda i pretrpljenih šteta iz 2014. godine koje su načinjene i na mostu preko rijeke Zovičice. Građani nisu krili zadovoljstvo što je napokon izgrađen novi funkcionalniji most i njegovom svečanom otvaranju prisustvovali su mnogi.
„On je od izuzetnog značaja iz nekoliko razloga. Prvi je što je stari most bio slabe protočne moći i činio je štetu prilikom poplava. Raniji most je bio uži i to je svakako činilo opasnost u saobraćaju. Sada imamo dovoljnu širinu i imat ćemo bolju protočnost na putu, ali imamo i bolju protočnost rijeke”, kazao je dr. Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

„Ovo je lokalni put koji je važan za cijelu dionicu od Brčkog do Štrepaca. Svi su infrastrukturni projekti jako važni, ali mostovi svakako imaju posebnu važnost”, dodao je Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

IDSC 0785brahim Bajrić, predsjednik Mjesne zajednice Omerbegovača, naglasio je da je u pitanju jedan savremeni most koji može da podnese veliki teret čime smo riješili i pitanje poplava u ovom dijelu.

Šefica Odjeljenja za javne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Svjetlana Čivčić je pojasnila da je most dug 11 metara, širina kolovoza je 5,5 metara, a ukupna širina s pješačkim stazama je 9,5 metara. Prema njenim riječima na području Distrikta, preko kredita Svjetske banke, radi se još nekoliko infrastrukturnih projekata koji su u fazi projektovanja i dokumentovanja. U planu je i most u MZ Bijela te na magistralnom putu u Krepšiću.