1himzija ikanovicHimzija Ikanović, predsjednik lovačkog udruženja “Jelovik” Gornji Rahić Brčko distrikta BiH kazao je da se više nema šta reći kada su u pitanju problemi u lovstvu u Distriktu i da vlasti prethodne I sadašnje očigledno nemaju sluha za rješavanje ovog dugogodišnjeg problema.

“Ja ne znam da li čovjek više ima šta reći o problemima u lovstvu u Distriktu. Očigledno da niko nema sluha, ni prethodni, a ni sadašnji u vlasti. Nadamo se da će buduće vlasti imati više razumijevanja za nas”, kazao je Ikanović.

Dodajući da lovci igraju bitnu ulogu kada je u pitanju punjenje budžeta Distrikta i smatra da bi se trebali pitati za neka dešavanja kao što je skorašnje primanje lovočuvara u radni odnos.

“Posljednja dešavanja su primanje lovočuvara. Lovočuvari ne smetaju nikome, ali smatram da smo i mi lovci iz udruženja nekakav faktor u ovom društvu i da se možemo pitati vezano za primanje tih ljudi, da li su adekvatni za taj posao i sl. Ako neko smatra da mi nismo faktor, vara se. Mi imamo hiljadu lovaca u Distriktu i u ovih pet ili šest godina koja su bez lova, produživali smo važenje oružanog lista i to košta 200 KM. Znači, hiljadu lovaca po 200 KM je 200.000 KM u budžetu. Mi onda jesmo bitan faktor u svemu tome”, kazao je Ikanović.

Suštinski problem u lovstvu u Distriktu Ikanović podsjeća je teritorija.

“Zakon o lovstvu je izglasan prošle godine i ne znam koliko su imali volju uopšte da se on sprovede. Stalno je u priči da se lovci dogovore, ali lovci su najmanji problem i oni se mogu dogovoriti, ali politika je ta koja ona treba to da riješi. Suštinski problem lovstva u Distriktu je teritorija. Ovdje očigledno svako hoće da ima svoju teritoriju, a njima je svima jasno da je lov specifičan, lov je druženje i lov nije nastao da bi se dijelili već da bi bili zajedno, družili se i širili zajedništvo u Distriktu”, kazao je Ikanović.

Rješenje Ikanović vidi u jedinstvenoj lovnoj politici.

“Rješenje je jedinstvena lovna politika na nivou Distrikta, a to je da budemo svi jednaki i ravnopravni, jer ovo je naš Distrikt i ovo je lovna teritorija svih nas građana Distrikta, ali i naših gostiju. Ne može se opisati koliko su nam vladajuće strukture za ovih pet do šest godina uskratili zadovoljstva, kao što je zadovoljstvo boraviti u prirodi, družiti i uživati u čarima lova”, kazao je Ikanović.

infobrcko.com