1KNJIGA O BRKIPred prepunim holom Osnovne škole u Brki uprličena je promocija monografije “Brka kroz vrijeme” autorice Ine Pamukčić-Karagić. Promocija je protekla izuzetno dobro a autorica je istakla zadovoljstvo činjenicom da je ovo djelo konačno ugledalo svjetlo dana. Na taj način je stavljena tačka na godinu i po dana istraživačkog rada o Brki i njenoj historiji.

Iza monografije “Brka kroz vrijeme” je dosta truda i zalaganja ali i problema oko pronalaska relevantnih i tačnih podataka vezanih za historiju Brke, ističe autorica. Ipak dodaje da se trud isplatio a da joj dodatnu satisfakciju čini veliki odaziv građana na zvaničnoj promociji.

“Monografija obuhvata period od prije nekoliko stotina godina pa do novije historije. Sumira sve najbitnije događaje vezane za Brku, govori o ovim mještanima, o njihovim djelima. Trudila sam se da u ovu knjigu uvrstim sve relevantne i tačne podatke koje sam  uspjela pronaći ali moram kazati da je bilo jako teško. Oni skoro da ne postoje ni o jednoj mjesnoj zajednici  osim o samom gradu. Hvala Bogu na mještanima koji su pomno slušali svoje roditelje, svoje djedove i upamtili priče koje su se prenosile sa kolenja na koljeno. Dočekale su mene da to sve sročim i napišem crno na bijelo” rekla je Ina Pamukčić-Karagić, autorica.

Iza knjige stoji dosta ljudi koji su svojim doprinosom pomogli autorici. Knjiga je finansirana grantovskim sredstvima te je zahvalnost ovom prilikom upućena Vladi i Skupštini Brčko distrikta. Svakako i mještanima Brke koji su, ako je suditi po reakcijama tokom promocije, izuzetno zahvalni ali i ponosni što je Brka dobila svoj prvi pisani dokument u vidu monografije.

“Ina je zaista ponos našeg sela, dragulj koji je iznjedrio tako vrijedno literalno, književno djelo koje je Brka dugo godina čekala. Što se tiče njenog rada pisanje monografije zahtijeva mnogo truda, uloženog vremena, zahtijeva precizne, re2KNJIGA O BRKIleventne podatke kojima će poslije onaj koji bude čitao ovo književno djelo moći da vlada. Ovdje je izvršena provjera autentičnosti građe i tako je nastalo djelo koje je bogato ne samo pouzdanim, relevantnim dokumentima nego i fotografijama, a neke od njih su stare i pola stoljeća” rekla je Sadeta Hasić, direktorica Osme osnovne škole Brka.

Izdavač knjige je mjesna zajednica Brka i ova monografija, kao dokument, ostaje kao izvor svim budućim generacijama koje budu istraživale i zanimale se za historiju svog mjesta.

“Ovoga puta smo sretni što imamo osobu koja se odvažila da učini nešto što će ostati generacijama zapisano i po čemu će biti spominjana u svim budućim pisanim dokumentima.” rekao je  Sead Omerović iz MZ Brka.

Monografija “Brka kroz vrijeme” štampana je u prvom izdanju a autorica se u dogovoru sa mjesnom zajednicim odlučila da  knjigu ponudi na prodaju a sva prikupljena sredstva usmjeri u pomoć socijalno ugroženim mještanima Brke, a možda i šire. Impresivno je da su skoro svi koji su posjetili ovu promociju odlučili kupiti knjigu i na taj način dati svoj doprinos  ovoj humanitarnoj akciji.

www.brcko.tv