UDan Armije RBiH Brcko 210741 organizaciji Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine Brčko distrikta BiH danas je u Brčkom polaganjem cvijeća i vijenaca na Centralnom spomeniku poginulih šehida i boraca 108/215 viteške motorizovane, viteške brigade Brčko obilježeno 25 godina od formiranja Armije RBiH.

Ispred Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine Brčko obratio se Avdija Banda koji je kazao da šehidi i poginuli borci zaslužuju dužno poštovanje, jer su na herojski način i časno branili svoj narod i svoju državu.

"Poruka sa ovog skupa je da će Koordinacija njegovati ovu tradiciju. Šehidi i poginuli borci zaslužuju dužno poštovanje, jer su na herojski način i časno branili svoj narod i svoju državu. Za generacije koje dolaze treba njegovati ovu tradiciju kako se ne bi zaboravilo", kazao je Banda.

Na obilježavanju 25 godina od formiranja Armije RBiH prisustvovao je i predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić koji je kazao da je danas dan kada se posebno sjećamo dramatičnih historijskih momenata kada je praktično iznuđeno formiranje Armije RBiH koja je bila odgovor na ugroženost suvereniteta i integriteta BiH i biološki opstanak Bošnjačkog naroda u ovoj zemlji i svih drugih građana.

"25 je godina prošlo od formiranja Armije RBiH i ovo je prilika prisjetiti se dramatičnih historijskih momenata kada je praktično iznuđeno formiranje Armije RBiH koja je bila odgovor na ugroženost suvereniteta i integriteta BiH i biološki opstanak bošnjačkog naroda u ovoj zemlji i svih drugih građana koji su se našli na udaru nekih drugih projekata koji su htjeli razgraditi ovu zemlju. 25 godina poslije je dobra prilika i da se ponovo prisjetimo svih tih ideala za koji su se tada golobradi momci borili, branili svoju domovinu, branili svoj narod, branili univerzalne civilizacijske vrijednosti i osvijetlili obraz domovini i narodu. Bavili su se odmazdama i nisu to činili kako su neke druge strane. S te strane smo u tim momentima dobili simpatije međunarodne zajednice koja je bila prilično licemjerna i koja nam je stavila embargo, te priliku da se na neki način ravnopravno nosimo sa drugima, jer smo bili u situaciji da nemamo ni oružje, dok je drugima dopušteno da sa tolikom vojnom silom uništavaju sve što se u ovoj zemlji stoljećima gradilo", kazao je Kadrić.

Dodajući da je danas i prilika da se prisjetimo svih onih koji su položili život za ovu zemlju, svih ratnih vojnih invalida i svih demobilisanih boraca Armije R BiH naglašavajući da je u ovim mirnodobskim uslovima potrebno nastaviti borbu u smislu očuvanja cjelovitosti države BiH, ravnopravanog statusa svakog građanina u ovoj zemlji.

"Dobra je prilika i da se prisjetimo svih onih koji su položili život za ovu zemlju, svih ratnih vojnih invalida, svih demobilisanih boraca amije R BiH da u ovim mirnodobskim uslovima nastavimo borbu u smislu očuvanja cjelovitosti države BiH, ravnopravanog statusa svakog građanina u ovoj zemlji i time ćemo se na najbolji način odužiti svim onim sinovima koji su branili ovu zemlju, onima koji su položili svoje živote i oni koji su danas živi. Te ideale nikada ne smijemo izdati", kazao je Kadrić.

Vijence i cvijeće danas su položili i građani, udruženja, te predstavnici političkih partija.

Armija Republike Bosne i Hercegovine (Armija RBiH) bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Armija RBiH je osnovana 15. aprila 1992, što se slavi kao Dan Armije.

infobrcko.com