U nedjelju 2.jula 2017.godine borci II bataljona 108/2015 Viteške motorizovane brigade Brčko su obilježili godišnjicu svog bataljona. Obilaskom spomen obilježja i mezaristana u mjesnim zajednicama Ograđenovac,zaseok Vukelji, Čande, Ćoseti i Gornji Rahić, sportskim susretom na igralištu Sedme osnovne škole, druženjem uz jelo te prigodnim govorom kao i prikazivanjem orginalnih snimaka iz rata borci su mogli uz međusobno uvažavanje se mogli prisjetit niz zgoda i nezgoda kao i palih boraca iz posljednjeg rata '92-'95.

8drugibat

Ovo je prvi put javno okupljanje boraca u centru Gornjeg Rahića nakon rata s tim treba podsjetit da je jedna uža skupina boraca to svake godine održavala i prisjećala se proteklog perioda koji je bio dosta težak za našu zemlju i naš rodni kraj. Ovom prilikom u nastavku prenosimo izlaganje o svemu tome gospodina Čivić Rize o tome te vas ujedno našim slikama podsjećamo na jučerašnji dan iz našeg objektiva koji je to zabilježio.

Izlaganje na obilježavanju godišnjice

 Poštovane porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi , dragi borci Drugog bataljona 215.motorizovane brigade Brčko, prijatelji, gosti i svi prisutni; Eselamu alejkum i dobar dan.Hvala vam što ste danas ovdje da zajedno na prigodan način evociramo uspomene i prisjetimo se historijske uloge Drugog bataljona u odbrambeno oslobodilačkom ratu.

Drugi bataljon 215.motorizovane brigade Brčko je nastao združivanjem manjih samoorganizovanih borbenih grupa i jedinica koje su bile oformljene u Mjesnim zajednicama Gornji Rahić, Ograđenovac, Čande i Ćoseta, kao reakcija i odgovor na zbivanja u Bosni i Hercegovini i rat u Hrvatskoj i Sloveniji.

U Gornjem Rahiću je formirana operativna grupa Zelenih beretki koja je spremno izvodila odbrambena i ofanzivna borbena dejstva , a u ostalim Mjesnim zajednicama Krizni štabovi koji su vodili brigu o sigurnosti u zajednici.

Uvezivanjem ovih jedinica iz naših Mjesnih zajednica , sredinom maja mjeseca 1992. godine formiran je Drugi odred Četvrtog bataljona 108. brigade Brčko. Eskalacijom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i omasovljavanjem borbenih jedinica, Naredbom viših komandi A R BiH, došlo je do transformacije Brigade i novog formacijskog ustrojstva . Brigada je preimenovana u 215 motorizovanu brigadu, a Drugi odred je transformiran u drugi bataljon sa jasno preciziranom zonom odgovornosti, vrstom i obimom borbenih dejstava za koje je bio zadužen. Na ovaj način stvoreni su preduslovi za efikasniji i uspješniji sistem rukovođenja i komandovanja jedinicama u borbenim dejstvima.U ovom formacijskom obliku Drugi bataljon je djelovao do kraja rata i uspješno izvodio odbramnena i ofanzivna dejstva u reonu Lipovca, Ivakovića, Sekulića, Donjeg Rahića, Pekića,Suljagić Sokaka, Vranovače, Boderišta i drugim djelovima brčanskog ratišta.

Interventne jedinice Drugog bataljona borbeno su djelovale i na ratištima izvan zone odgovornosti u Brčkom, pružajući na taj način neophodnu pomoć jedinicama u Gradačcu, Čeliću, Majevici, Vozućoj. Ovdje treba istaći i doprinos naših boraca pri probijanju koridora za izvlačenje jedinica iz okruženja Srebrenice, što je javno prezentovala komanda 28. divizije Drugog korpusa.

Kroz jedinicu je prošlo više od hiljadu boraca, a brojno stanje se periodično mjenjalo, tako da je u prosjeku bataljon brojio oko petsto boraca.

U historiji i našim srcima ostaće trajno zapisana imena naših boraca koji su dali svoje živote u odbrani domovine i mi smo duboko svjesni njihove žrtve koju nije moguće zamjeniti ili nadoknaditi.Tokom današnjeg dana predstavnici Drugog bataljona su posjetili šehidska mezarja, položili cvijeće i pred duše naših šehida proučili Fatihu.

Naši heroji i mi nismo se borili za odlikovanja , mi smo se borili za slobodu , čast i dostojanstvo, za ideju Bosne i Hercegovine u punom smislu riječi sa svim osobenostima. Hrabrost i ljudskost naših boraca kao i strateške odluke pojedinaca i institucija, spriječili su ostvarenje ciljeva agresora, pa naša teritorija nije doživjela sudbinu brojnih gradova u BiH.

Iz naše časne prošlosti trebamo crpiti pouke za građenje života u domovini Bosni i Hercegovini i zajedničkoj budućnosti sa svim domoljubima , vratiti dostojanstvo borcima , ranjenicima i porodicama šehida i poginulih boraca, te jačati jedinstvo boračke organizacije.

Naše današnje okupljanje je početak organizovanog obilježavanja godišnjica Drugog bataljona , ujedno i poziv svima nama da sistemski u narednom periodu prikupljamo historijski materijal i građu za monografiju i spomen sobu naše borbene jedinice i da trajno čuvamo sjećanje na naše heroje i naznačajniji dio historije našeg kraja. Hvala, 

dzematrahic.ba