4rahic17U četvrtak 13.jula 2017. godine te u petak 14. jula nastavljeno je obliježavanje manifestacije „Rahićko ljeto 2017“ u Gornjem Rahiću. Organizatori su bili oduševljenim posjetom ovim dešavanjima u našem mjestu te se nadaju novom razvoju u pozitivnom smislu mjesta te prezentaciji kulturnih i drugih manifestacija koja obogaćuju jednu sredinu kao što je Gornji Rahić.

U četvrtak 13. jula kao što je najavljeno u programu „Rahićkog ljeta“ BKUD „G.Rahić“ kao i Udruženje žena „Rahićka čaršija“ su svojim zalaganjem a sve da se da doprinos ovom novom ambijentu organizirali prijem gostiju na ovoj kulturno-zabavnoj manifestaciji i upriličili solidan i značajan doprinos tome.

Sve sa ciljem druženja stanovnika ovog mjesta kao i musafira na ovoj manifestaciji. U proramu koji je priređen u centru Gornjeg Rahića na otvorenom prostoru učestvovali su tamburaški orkestar BKUD „G.Rahić“ više postava koje djeluju u njemu kao i učešće Zude Karahmetović te plesne grupe.

Gosti na ovogodišnjem „Rahićkom ljetu" su bili OKC „Lipe“ iz Klokotnice općina Doboj Istok. U sklopu ove manifestacije udruženje žena „Rahićka čaršija“ je priredila niz kvalitetnih jela,kolača i sokova za degustaciju kako gostiju tako i lokalnog stanovništa.

I po ko zna koji put su se nametnuli našoj javnosti na njihov aktivan rad koji je ove godine vidljiv kao i prethodnih godina jer su članovi ovog udruženja u zadnjih dvadeset dana prisutni bili u nekoliko mjesta sa svojim jelima kao što su Maoča, Brčko i dr.

Aktivisti BKUD“G.Rahić“ kao i udruženja žena dali su veliki doprinos obilježavanju vrijedne manifestacije u našem mjestu.

Isto tako ne treba zaboravit i izlaganje proizvoda u centru Gornjeg Rahić od strane pčelara koja je bila upriličena u prijepodnevnim satim u petak 14. jula.

Manifestacija je u ovoj godini izazvala niz pozitivnih procesa gdje je prisustvovalo nekoliko stotina sugrađana u njima te su nam mnogi učesnici kao i posmatrači gosti koji su podržavali ovakve procese izrazili nastavak kvalitetnijim „Rahićkim ljetom 2018“, dakle, ovo je samo početak koji u narednim godinama treba da doživi još ozbiljniji pristup ovakvom projektu i učešeće trebaju kao i do sada uzet sva udruženja koja su tu prisutna među nama.

Zato trebamo svi podržat ovakav vid društvene zajednice gdje se ljudi pored svega navedenog trebaju družit i sa književnicima i historičarima, organizirat radionice, izložbe,promocije knjiga te kvalitetnijim programima gdje će nam stanovništvo moći pored zabave i jela moći nešto korisno naučit.