Dduga6anas u poslijepodnevnim satima bilo je kišovito vrijeme. Solidna i lijepa, tiha kiša koja je natapala suhu zemlju u našem kraju. Nakon prestanka kiše na nebu iznad Gornjeg Rahića i ostalih mjesta u okruženju na nebu se ukazala velika duga. Kao što će te vidjeti na slikama u određenim momentimaa bile su dvije prisutne duge s tim što je druga bila dosta slaba i kratka na krakovima poluluka koji je obuhvatio prelijepo nebo iznad nas. Ljudsko oko vidi dugu u raznim bojama, a one su sljedeće: ljubičasta, modro-plava, plava, zelena, žuta, narančasta i crvena. Ljudsko oko te boje vidi kao izmiješanu bijelu svjetlost s različitim valnim duljinama. Najdužu valnu duljinu ima crvena boja, a najkraću ljubičasta boja.

Još kao djeca uvijek smo se radovali pojavi duge na nebu poslije kiše kada se ukaže. Naravno mnogi se pitaju kako nastaje taj fenomen na nebu.

Duga je jedna od prirodnih pojava koju naučnici stručno definiraju kao optičku i meteorološku pojavu luka na nebu u više boja, a nastaje prilikom obasjavanja sitnih kapljica vode u atmosferi. U narodnom značenju to bi se definiralo kao prelamanje sunčeve svjetlosti kroz kišne kapi koje djeluju kao prizma. Također je bitno napomenuti da je sunčeva svjetlost (ili bijela svjetlost) mješavina svih boja koje se javljaju i stvaraju jednu prugastu vrpcu te tako prelaze jedna u drugu „stvarajući“ boje.