osaJučer 27.09.2017. godine se desio smrtni slučaj koji se brzinom vjetra čuo u  našem kraju nakon napada osa na mještanina Rašljana Hajrudina Alića rođenog 1964.godine.

On je prema riječima očevidaca otišao na imanje da doveze sijeno iz njive kući i tom prilikom kada je sakupljao sijeno bio napadnut od strane ratobornih osa koje su tu bile stacionirane.

Ubodi osa smrtonosno djelovali

 Ubodi osa su bili agresivni jer je rahmetlija Hajrudin izujedan na petnaest mjesta po tijelu. Brzo je evakusian u zdravstveni centar Maoča gdje mu je odmah pružena liječnička pomoć. I pored toga njemu na žalost nije bilo pomoći da preživi jer je odmah nakon toga doživio takozvano gušenje koje je rezultiralo smrtnim ishodom.

Bila je to po svemu sudeći ozbiljna i agresivna alergijska reakcija tijela. Pri višestrukim ubodima osa na tijelo nastradalog otrov istih se akumulirao i izazvao je toksičnu reakciju praćenu grčevima, temperaturom, ubrzan puls rad srca,oticanje grla, jezika kao i gušenje. Otrov ose sadrži fosfolipaze, hijaluronidazu i protein antigen 5 koji spada u kategoriju najjačih alergena.

Zaista naprasna iznenadna smrt insana koja može bilo koga od nas potrefit. Prema tome rahmetlija Hajrudin je preselio u 53-oj godini kao jedna vrsta  šehida (a Allah najbolje zna).

Koja je preventiva za ovakve slučajeve

 Preventiva bi u ovakvim slučajevima bila ako je insan u blizini svoje kuće odmah uzeti Flonidan lijek koji brzo reaguje na alergiju (zato je neophodno da imamo u svojoj kućnoj apoteci i ovu vrstu lijeka za nedaj Bože,jer je Flonidan antihistaminik s dugim djelovanjem. Iz pro­bavnog se sustava resorbira brzo. Zato počinje djelovati već nakon pola sata, a učinak traje približno 24 sata) te odmah se javit u zdravstvenu ustanovu kao drugu preventivu kod ljekara. Isto tako  na mjesto uboda staviti kocku leda ili hladnu oblogu , podići dio tijela (ruku ili nogu ako je tu ubod bio) ,  namazati ubodeno mjesto nekom anti alergijskom kremom ili  kortikosteroidnom kremom u slučaju jakih bolova uzeti neki od analgetika (lijekovi protiv bolova).

 Dakle, ne čekati da situacija izmakne kontroli i tada je prekasno da i doktor bilo šta uradi za pacijenta. Zato uzmimo ovo kao ibret i pouku na ovakvim slučajevima da se ne približavamo  gnijezdima osa ili stršljenova, jer nažalost danas mnogi glume heroje i izazivaju ove ljute divlje životinje i igraju se sa svojim vlastitim životima.

Dženaza rahmetliji Hajrudinu Aliću će se klanjati danas 28.septembra ispred džamije u Rašljanima, a ukop na lokalnom mezarju u Rašljanima. Iza Hajrudina je ostala supruga Hasija, kćeri Damira, Ferida, Hanifa i Amira.