U2 ko1 organizaciji Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH Brčko distrikta BiH i podršku Asocijacije mladih Brčko distrikta BiH večeras /19.4./ u zgradi Islahijeta u Brčkom održana je promocija knjige autora Seada Selimovića i Izeta Šabotića "Drugi korpus Armije Republike BiH 1992-1995".

Autor monografije prof. dr. Izet Šagotić kazao je da je izrada monografije trajala četiri godine i da se radi o historijskom štivu piše, infobrcko.com.

"Izrada ove monografije je trajala oko četiri godine. Cilj nam je bio da objektivističkim pristupom prikažemo jedno vrijeme koje smo proživljavali svi kroz prizmu uloge i značaja Drugog korpusa od 1992. do 1995. godine. Htjeli smo da napravimo, a nadam se da smo u tome uspjeli, jedno historijsko štivo kao jedno saznanje o događajima koji su vezani za taj period", kazao je Šagotić.

Mr. sc. Omer Zulić, direktor Arhiva Tuzlanskog kantona i promotor monografije kazao je da je riječ o jednoj naučnoj publikaciji koja je rađena na osnovu arhivske građa i koja argumentovano, naučno utemeljeno i objektivno prikazuje ulogu i značaj Drugog korpusa.

"Arhiv Tuzlanskog kantona je bio jedan od suizdavača monografije i monografije je publikovana na 25 godišnjicu Drugog korpusa. Riječ je o jednoj naučnoj publikaciji koja je rađena na osnovu arhivske građe i koja krajnje argumentovano, naučno utemeljeno i objektivno prikazuje ulogu i značaj Drugog korpusa u periodu 1992. i 1995. godina, odnosno značaj i svih njenih pripadnika u odbrani kako teritorija tako i stanovništva na prostoru tuzlanske regije. U suštinskom dijelu monografija prati nastanak pokreta otpora, odnosno jedinica koje su kasnije objedinjene u okviru Drugog korpusa. Svim brigadama je dat prostor u knjizi i obrađen je isti parametar kod svih brigada što je jako bitno", kazao je Zulić.

Avdija Banda, Koordinacija boračkih udruženja Armije RBiH Brčko distrikta BiH, kazao je da monografija ima značaj za sve brigade koje su djelovale u okviru Drugog korpusa, a tako i za 108/215 vitešku motorizovanu brigadu Brčko.

"Ono što je bilo nastojanje autora jeste da uz jedan objektivan i stručan pristup i korištenje historijskih činjenica prikažu ulogu Drugog korpusa na prostoru njegove odgovornosti. Ova monografija ima značaj za sve brigade koje su bile u sastavu Drugog korpusa, jer na takav način ćemo od zaborava otrgnuti dešavanja iz tog vremena", kazao je Banda.