Danas 24. maja 2019. godine napustio nas je i otišao na bolji svijet (ahiret) Adžikić Salih sin Ahme i Ševale. Preselio je na ahiret u 52-godini života. Salih je bio istaknuti pisac u našem kraju koji se bavio pisanjem poezije,kratkih priča i zadnjih godina romana. Uspio je objavit nekoliko naslova i ostavit dubok trag iza sebe, a za dobrobit zajednice i društva u kojem je živio. Bio je ratni vojni invalid u zadnjem ratu i saradnik našeg portala pisajući poučne priče o ljudskim životima i u njima ukazujući na poštenje i moral/nemoral kod ljudi.

ADZIKIC SALIH 001Dženaza će se obaviti u subotu 25.maja ispred džamije u Gornjem Rahiću poslije ikindije namaza u 17:00 sati. Ukop će se obaviti na mjesnom mezarju Džinić vakuf (kod ambulante) u Gornjem Rahiću. Dženaza polazi ispred kuće u 16:30 sati. Iza Saliha kojeg smo od milja zvali Salko ostao je otac Ahmo, majka Ševala, supruga Amira, sinovi Melis i Muamer.

Sura Al-Fajr, Ajet 27-30

يَا أَيَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ
ارْجِعِي إِلَىٰ رَبِّكِ رَاضِيَةً مَّرْضِيَّةً
فَادْخُلِي فِي عِبَادِي
وَادْخُلِي جَنَّتِي

A ti, o dušo smirena,
vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan,
pa uđi među robove Moje,
i uđi u Džennet Moj!

انا لله وانا اليه راجعون
Inna Lillahi ve inna ilejhi Radzi’un – Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo

Ipresium o Salihu.

Salih Adžikić rođen 05. 1. 1967. godine u mjesnoj zajednici Gornji Rahić-opština Brčko. Osnovno obrazovanje je stekao u rodnom mjestu, a srednju školu, kožarsko-tekstilnog smijera započeo i dovršio u Brčkom.

Pisanjem poezije, i kratkih priča počeo se baviti još u osnovnoj školi objavljujući svoje radove u školskom listu. Kao što smo već rekli pisanjem se Salih počeo baviti još u osnovnoj školi, a kao učesnik prošlog rata, bio je ranjen te je za vrijeme svog liječenja u inostranstvu nastavio pisati.

Podstaknut rodoljubivim osjećanjima prema domovini nastavio je pisati poeziju, pa je za vrijeme svog liječenja kao teški ratni vojni invalid, sabrao i objavio svoju prvu knjigu pjesama po naslovom «PJESME DUŠE MOJE».

Ali Adžikić se nije tu zaustavio pa je i dalje pisao da bi 2005. godine objavio i svoju drugu knjigu, roman pod nazivom «IZGUBLJENA DUŠA». Ovaj roman je interesantna ljubavna priča sa elementima porodičnog i kriminalističkog romana. Autor romana je sukobe među likovima razriješio didaktičnom porukom o pobjedi dobra nad zlom, pravde nad nepravdom.

DSC03448saliihMeđu objavljenim knjigama našeg pisca jeste zbirka pjesama pod nazivom «BOSANSKI LONAC». Ova zbirka pjesama je objavljena 2010. godine, a autor je u ovom djelu jednostavno ponudio da s njim podijelimo njegova razmišljanja o životu i svijetu pretočivši ih  u stihove.

 Isto tako je objavio i knjigu  „BAJKE IZ KOMŠILUKA“  bio je je član Književnog kluba Brčko.

U modernom svijetu materijalizma rijetki su oni koji će spremno povjerovati u tu ideju, a naš pisac Adžikić barem želi vjerovati u nju.

On želi čitaoca podsjetiti na neke univerzalne opće ljudske vrijednosti koje će uvijek imati svoju snagu i koje su preduvjet za ostvarenja čovjekovog sna o sreći.