Na području Brčko distrikta u ponedjeljak je počela nova školska godina u kojoj se bilježi blagi porast broja prvačića u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu.
 skolabrcko

"Ove godine na području Distrikta upisano je oko 710 prvašića, što je blago povećanje u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu. Trenutačno u osnovnim školama imamo oko 6.000 učenika, dok je u srednjim registrirano nešto manje od 3.000 učenika", izjavio je šef Odjela za obrazovanje Senad Osmanović koji je zajedno sa svojim saradnikom Samirom Čorbadžićem obišao nekoliko škola na području Distrikta.

Osmanović je naglasio kako su osigurane temeljne stvari potrebne za svaki početak školske godine te kako je Vlada ove godine izdvojila 450.000 maraka za nabavku besplatnih udžbenika koje će svi učenici u najvećoj mjeri danas dobiti.

"Kadar koji nam je nedostajao smo popunili, a također ćemo u ovom sedmici raspisati još jedan natječaj kako bi sve nesmetano teklo. Kada su u pitanju objekti, mi smo na većem dijelu uradili krečenje, školski namještaj je osiguran, nastavna pomagala su također po potrebama škola već isporučena, tehnički nedostatci koji su se dešavali tokom ljetnih mjeseci otklonjeni su kao što je kvar s vodom i slično", kazao je Osmanović, dodavši da će i ove godine učenici imati osiguran prijevoz.

Ravnatelj Druge osnovne škole Brčko distrikta BiH Mario Babić kazao je da je zadovoljan današnjim početkom škole i da je sve osigurano u skladu s nastavnim programom.

"Trenutno Druga osnovna škola ima oko 860 učenika, a inače se već godinama kod nas upisuje do stotinu prvašića. Sve je spremno za nastavu i zadovoljni smo", poručio je Babić.

Osmanović i Čorbadžić posjetili su i učenike u JU Poljoprivredna i medicinska škola, predškolsku ustanovu u naselju Kolobara, kao i Petnaestu osnovnu školu u Šatorovićima, gdje su predstavnici te mjesne zajednice prigodom prvog dana škole prvačićima uručili i poklon pakete, saopštila je Vlada Brčko distrikta.

( FENA)