Današnje svečano otkrivanje Spomen-obilježja šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata 1992-1995. godine u brčanskoj mjesnoj zajednici Brezovo Polje započelo je učenjem tevhida u mjesnoj džamiji.

kadric brezovo polje

Nakog toga uslijedilo je obraćanje velikom broju prisutnih građana Brezova Polja i Brčkog, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, te članova mnogobrojnih boračkih, udruženja civilnih žrtava rata i političkih stranaka, koji su položili vijence i proučili Fatihu šehidima i stradalim civilima Brezovog Polja, Brčkog i BiH.

spomen2

Predsjednik MZ Brezovo Polje Hajrudin Ljuščić podsjetio je da je na današnji dan 1992. godine stanovništvo Brezovog Polja “pokupljeno”, civili ubijani, a muškarci odvođeni u logore. Broje 25 žrtava iz proteklog rata: 13 šehida i 12 civila.

spomen1

Spomen-obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u Brezovom Polju prigodnim riječima otkrio je gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić, uz poruku da postoje datumi u historiji koji se ne smiju zaboraviti, koji se moraju ovjekoviječiti, sačuvati materijalna i pisana kultura sjećanja na te događaje kako zbog preživjelih, tako i zbog djece i potomaka.

Izvor:radiobrcko.ba