mevlud z21 1 620x264Na samom kraju manifestacije “Ti si ruža džennetska” Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednie Brčko je organizirao mevludsku svečanost za žene. Program je održan u džematu Maoča Stara, u nedjelju 14. novembra 2021. godine, nakon podne namaza.

Mevludski program satkan od učenja Kur'ana, ilahija, kasida, recitala i salavata izvele su članice hora Mošuš i polaznice mekteba džemata Maoča Stara.

Prigodno predavanje o važnosti Sunneta i njegovim zapostavljenim, a nama prijeko potrebnim dimenzijama, u našem životu je održala koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednie Brčko Behija Kadušić, prof.

Prisutne je podsjetila na Poslanikove a.s., karakterne osobine i našu potrebu da svoje živote uskladimo sa njegovim sunnetom i da ga se salavatima sjećamo i svoje duše njima oplemenimo.

Dovu nakon mevludskog programa je proučila vjeroučiteljica Amina Tanjić, prof., a program je vodila Asima Aliefendić, prof.

mevlud z21 2Tradicionalni mevludi za žene su dokaz da ljubavi naših džematlijki prema Poslaniku, alejhiselam, jer se uvijek na njega rado u velikom broju odzivaju i prema njemu iskazuju veliku zainteresovanost. Tako je bilo i u džematu Maoča Stara gdje osim džematlijki sa područja MIZ Brčko, smo bile počašćene ugostiti i džematlijke iz Medžlisa: Čelić, Orašje i Bosanski šamac.

Vrijedi istaknuti veliki angažman domaćina, džematlijki džemata Maoča Stara i U.Ž. Badarka iz Maoče koje su se potrudile da se svi tako lijepo, domaćinski, osjećamo na ovoj mevludskoj svečanosti. Domaćini su pripremili ručak i osvježenje za sve prisutne. Program je izveden uz poštivanje epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi u Brčko distriktu.

Priredila: Sanida Bekrić

medzlisbrcko.ba