dr sirco nusretU nedjelju 11.februara 2024.godine u Gornjem Rahiću održano je predavanje na temu uspješnog pčelarenja. Organizator predavanja je bilo Udruženje pčelara „Pčela“ Gornji Rahić,Brčko distrikt BiH.

Nusret Sirćo dr.vet.med. je kao iskusan akdemski radnik prisutne je uveo u svijet uspješnog i zdravog pčelarstva kako kvalitetno pčelariti i izbjeći greške koje čine danas mnogi pčelari. Svoje iskustvo dr.Sirćo je prezentirao kroz niz pod tema objasnivši svoje viđenje i liječenje pčela koje obolijevaju naročito od američke kuge, varooze,nozemoze i neadekvatne ishrane.

U svom izlaganju naročito je dr. Sirćo upozorio da pčelari previše ne koriste koje kakve savjete putem društvenih mreža  i predavača koji se razmeću ispoljavajući neznanje kod pčelarenja  nego trebaju se pčelari koristiti znanjem i unapređenjem pčelarenja od dokazanih akademskih stručnjaka iz ove oblasti.

1PIzmeđu ostalog bilo je i riječi o neadekvatnim zakonima koji egzistiraju kao i nacrtima budućih zakona koji bi trebali unaprijedit i zaštiti pčelare. Pčelari su sa pažnjom pratili izlaganje te su imali priliku da postave i određena pitanja koja su ih interesovala vezano za rad zdravih pčelinjih zajednica.

Na predavanju je bilo riječi o upotrebi Timola i organskih kiselina te je istaknuto da na tržištu imaju tri proizvode za to predviđena kao što su ApiLife Var, TymoVar i ApiGuard. Napomenuto je da oksalna kiselina skida varou i do 99%, ne šteti kvaliteti voska i pčelinjih proizvoda te ne šteti zdravlju pčelara nakapavanjem.

pčelari 2024 1Na kraju skupa konstatovano je da predavanja ovakvih istaknutih akademskih radnika kao i njihovo iskustvo doprinosi poboljšanju razumijevanja ispravnog pristupa pčelara te obogaćuje novim saznanjima na ovom polju. Inače u principu pčelari su u teškoj poziciji jer zakonski ova oblast nije kvalitetno riješena i nema značajan poticaj naspram drugih poticaja koja se nude u ostalim oblastima proizvodnje i uzgoja.

Prema riječima predsjednika udruženja „Pčela“ Karalić Samida naglašeno je da će u predstojećem periodu biti održana savjetovanja odnosno praktične prezentacije na pčelinjacima kako bi i na taj način pčelari koji egzistiraju ovom udruženju bili bogatiji novim iskustvima.

dzematrahic.ba