Već nekoliko dana slušamo informacije da su BH hadžije krenule sa odlaskom na ovogodišnji hadž. Primjetna je nova organizacija pristupa ureda za hadž pripreme su bile rano krenule čak prije kraja decembra 2023. godine. U sve te aktivnosti pored službi viših organa islamske zajednice i naš džemat je bio uključen u podršku našim džematlijama iz našeg džemata.
hadzije 2024

Došlo se do ideje da džemat učestvuje u tome. Naime džemat je bio spona odlaska naših džematlija Saliha M., Vahida H., Muhameda J., Sulje K., i Admira H., da obave petu islamsku dužnost (naravno tu podršku preko džemata su velikodušno podržale naše džematlije braća Hadžibećirović Fariz i Rusmir). Ovo je projekat prvi ovakve vrste kod našeg džemata.

Želja donatora kao i džemata nije bila do sada da se o tome puno zna jer zna se činjenje djela daleko od javnosti je korisnije, ali pošto je neko negdje to iznio red je da javnost zna iz prve ruke i prave adrese. Zavidnici će naći hiljadu primjedbi na ovakav pristup u ovom slučaju takvima možemo reći da nije lijepo pričati o tuđim djelima bez prave informacije, s druge strane naše džematlije koje su otišle su izbor donatora i naravno u svemu je ovo Allahova odredba, jer koga Allah pozove da obavi ovu petu islamsku dužnost blago se njemu a ljudi tu nemaju šta ni dodati ni oduzeti.

S toga ovom prilikom Milostivog dovimo i molimo da činjenje ovakvih djela ukabuli svima koji su doprinijeli lijepom djelu i da Svevišnji ukabuli hadž svim hadžijama.

Danas (ponedjeljak 10.juni 2024. godine) prvi avion koji je danas poletio u 9:30 sati poletio je sa našim džematlijama Vahidom Hogićem i Senadom Balijom koji ide  kao bedel za Osmana Ibrahimovića, dok je drugi avion koji je poletio u 21:30 sati iz Sarajeva poletio sa ostalim našim džematlijama Salih Mehemdović,Muhamed Jahić,Admir Hamidović,Suljo Karibašić i tu je naš efendija u penziji Salih Hrnjić koji ide kao bedel za Mustafu Numanovića iz Maoče.

Evo nekih slika sa njihovog putovanja iz Tuzle ispred džamije Kralja Abdullaha, u Sarajevu kod priprema kada su obukli ihrame za činjenje umre te let u avionu koji je krenuo prema Džidi (aerodrom je udaljen 70 kilometara od Mekke).

hadzije 2024 1