altNote bene / Ne zaboravimo

Katolička crkva u Brčkom, ova današnja, izgrađena je 14. oktobra 1933. godine i nosi ime ''Crkva srca Isusova''. Prema originalnom projektu crkva je trebala da ima dva tornja, odnosno zvonika, po jedan sa lijeve i desne strane. Ta originalna skica buduće crkve bila je prenešena i na poštanske razglednice koje su bile u opticaju u vremenu izgradnje ove crkve. Sredstva dobijena od njihovih prodaja bila su upotrebljena za izgradnju ove crkve. Kako je nedostajalo sredstava na crkvi je izgrađen samo jedan zvonik.

    Na mjestu današnje katoličke crkve bila je jedna manja čija je izgradnja započeta 1883. a završena 1885.godine. nosila je ime ''Crkva Svetog Mihovila''.

    altU knjizi ''Brčko i okolina'', koja je izašla iz štampe 1961.godine, a u povodu 15. godišnjice oslobođenja Brčkog, u izdanju ''Književnih novina'' iz Beograda, brčanska katolička iz 1885. godine spominje se kao prva katolička crkva u Brčkom. I ne samo u ovoj knjizi. Na takve podatke često puta sam nailazio i u nekim drugim tesktovima i prilikama. Dočim, prije izgradnje katoličke crkve iz 1885. godine u Brčkom je postojala jedna crkva koja je bila na prostorima Srpke varoši. Prema dostupnim podacima bila je negdje, otprilike, u blizine današnje zgrade Save Živkovića, odnosno na prostoru nekadašnjeg džumruka – graničnog prijelaza između Turske i Austrougarske. U čestim Tursko-Austrougarskim ratovima crkva je porušena i nikada nije obnovljena.

    Prema jednoj staroj razglednici iz 1906. godine, izdatoj za vrijeme Austrougarske, i pod naslovom: Brčka, Weg Zum Neuen Friedhof. U prevodu – Brčko – put ka novom groblju. Fotografija prikazuje panoramski snimak Klanca. Ista ta fotografija pojaviće se na razglednicama 1914/1915. godine. Iz ovoga se zaključuje da je u Brčkom bilo i staro katoličko groblje. Na kojem mjestu – nije mi poznato. Pretpostavljam da je bilo negdje oko stare RMKT crkve u Srpkoj varoši.

    Staru katoličku crkvu spominje i dr. Zlatko Jakobović u svojoj knjizi ''Kroz brčansku Posavinu''.

 

iz historije Brčkog

autor:Atah Mahić /rahic.ba