altU Brčkom je, svojevremenom,bilo čak sedam hotela a prije njih bila su dva hana. Prvi han sa prenoćištem,kuhinjom i štalama za konje izgradio je Alijaga Kučkalić a zvao se han ’’ČAČAK’’. Drugi han je bio u vlasništvu brčanske obitelji Kamenjašević.

 

Prvi brčanski hotel zvao se ’’ORIJENT’’. Nacrt za ovaj hotel je napravio arhitekta Hofman i izgradnja je započela 1879. a već 1880.godine hotel je bio u funkciji. Prvobitno hotel je izgrađen za smještaj austrougarskih oficira i imao je dvije dvorane, sobe za noćenje, kuhinju, praonicu veša, podrum za pravljenje leda. Zgrada ovog hotela, do pred ovaj rat, Brčacima je bila poznata kao brčanski Dom sindikata.

 

Drugi hotel u Brčkom je sagrađen 1891. godine a sagradio ga je brčanski veletrgovac Alijaga Kučukalić i imao je trideset soba. Hotel je dobio naziv ’’POSAVINA’’. U to vrijeme je to bila zaista impozantna građevina pa su je i Austrijanci prozvali ’’Grand hotel Posavina’’.

 

Nasljednici Alijage Kučukalića će ovaj hotel prodati Franzu Brezoviću, a kasnije vlasnici hotela će biti Pero Pavlović, Veljko Jančikić, Savo i Mika Uzunović i td.

Treći brčanski hotel je bio hotel ’’BOSNA’’ u vlasništvu Ljubomira Krsmanovića. Ustvari, on je ovaj hotel kupio od Alijage Kučukalića i poklonio ga brčanskoj Pravoslavnoj crkvi 1892. godine da se u njoj otvori djevojačka škola.

 

altČetvrti hotel u brčkom zvao se ’’CENTRAL’’ i sagrađen je 1900. godine i imao je deset soba i bio je u vlasništvu Franza Brezovića.

 

Hotel ’’ZUM KAISER VON OESTERREICH’’/hotel ’’K caru Austrijskom’’/je bio peti brčanski hotel kojeg je sagradio 1894.godine Austrijanac J. Grunhut i imao sedam putničkih soba. I njegov arhitekta je bio Hofman. Ovaj hotel se nalazio na starom željezničkom kolodvoru u zgradi Brčacima poznatoj kao ’’Pelagić’’. Zgrada će kasnije preći u vlasništvo brčanske pravoslavne crkve i preimenovaće se u’’Srpski hotel’’a potom u hotel ’’Srbija’’.

 

Šesti brčanski hotel bio je u vlasništvu Karla i Marije Kocha a zvao se ’’NACIONAL’’  i imao je 5 putničkih soba a nalazio se na prostoru nedavno srušene Naskine buregdžinice.

 

Sedmi brčanski hotel’’JUGOSLAVIJA’’ napravljen je pred Drugi svjetski rat i imao je 10 putničkih soba. Vlasnik hotela je bio Đorđe Nikolić, zvani Bikačić. Hotel je u vrijeme NDH nosio naziv ’’Brčko’’a po oslobođenju 1945. godine naziv ’’Majevica’’.

 

Za dzematrahic.ba piše Atah Mahić

 

foto galerija nekadašnjih hotela u Brčkom,klikni na slike