altMnogo je priča iz prošlosti koje govore o prijašnjoj historiji našeg kraja, e takvu pripovijest donosimo ovom prilikom. Naime u vrijeme aneksije odnosno okupacije BiH od strane Austro-ugraske monarhije našim krajem su se kretale vojske kako okupaciona vojska tako i razbijena vojska Bosne koja se nakon povlačenja Osmanskog carstva iz Bosne borila protiv okupacije zemlje.

 

U tom periodu naš sagovornik Senahid H.kojem je pričao rahmetli Ali-beg Ibrahimbegović navodi činjenicu da se Austro-ugarska vojska kretala iz pravca Tuzle preko Majevice prema Pešti. Naravno vojska se kretala pješke i na konjima te tako su stigli do predjela današnje parcele gdje se altdanas nalazi kapela «Sv. Juraja» na brdu kod Štrepaca gdje su se u blizini zaustavili da odmore radi daljnjeg puta.U tom periodu vladala je bolest kuga koja je 'tamanila' stanovništvo i vojsku.U vojsci su se nalazili vojnici mnogih vjerskih skupina od kršćana,hrišćana,muslimana, roma i drugih.Pošto je od ove opake bolesti kuge bilo obolilo dosta vojnika tu će tokom odmora i logorovanja na tom području pomrijeti dosta vojnika koje će tu biti ukopani,čak se spominje da je svo brdo gdje je kapela danas obavijeno grobovima i mezarovima, što sa današnje tačke gledišta nema mnogo kamenova koji su preostali osim njih par koje možete vidjeti.

 

Današnja kapela je puno kasnije podignuta i izgrađena, i na tom dijelu su se održavale ceremonije prilikom sušnih godina (kao dovište- blagoslovljeno mjesto) te kao znak sjećanja na umrle vojnike kršćane podignuta je kapela. Puno je naših mlađih generacija koje ne altznaju za ovaj slučaj i ovo područje te naravno došle do prave historijske činjenice. Ovo područje od davnina je bilo mjesto prometnih puteva koje su koristile mnoge vojske kako Otomanskog carstva tako i Austro-ugarske snage. Naravno ima i mišljenja da je tu postojalo mnogo starijih stećaka prije ukopa vojnika iz ove vojske što pokazuje stećak ispisan bosančicom i koji je unesen u kapelu da se sačuva od daljnjeg propadanja na ovoj vjetrometini majevičkog proplanka.Inače ovo područje je interesantno za istraživače i dešavanja daleke historije ovog kraja te bi trebalo istražiti ovakve natpise na stećcima.

 

Priče iz historije našeg kraja

 

dzematrahic.ba