Taltragom starih fotografija

 

 Kula u Bosanskoj Bijeloj je masivna kamena građevina sa četvrtastom osnovom i sedam spratova. Donja dva sprata su puškarnice,a u gornjih sedam spratova su prozori.

Kulu su izgradili Gradaščevići kao stambeno-fortifikacioni objekat a njena izgradnja je dovršena 1653.godine. Od njene izgradnje,pa do danas,kula je nazivana 'Kula Gradaščević',a ne rijetko i Fazlipašina kula', potom Kula Hak Bega Đinića'. U kasnijem periodu kula će doći i u posjed porodice Fadilpašića.

 

 Objekat je visok 15 metara a njene dimenzije iznose 9,10 m x 9,10 m i pokriva površinu od oko 82,81 kvadratni metar. Debljina zidova je oko 1,50 metara.

 

 Donji nivoi kule su korišteni kao ostave i stacionari za vojsku i poslugu dok je peta etaža korištena kao kuhinja i trpezarija, gdje je u nišama zida smještena banjica i ognjište a tavanica je riješena kamenim svodom.

 

alt Šesta etaža je korištena kao soba za boravak i spavanje dok je sedma etaža bila sama kula dimenzije 6,0 x 6,0 metara i pokrivena drvenim četverovodnim kosim krovištem s pokrovom od crijepa.

 

Međutim, na portalu Brcko.net pročitao sam da je ova kula građena od 1795.pa do 1812. godine i to od kamena od razrušenog franjevačkog samostana iz Gornje Skakave i da je građena kulukom?

 

 Ako je već i ovaj objekat proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine onda i zaslužuje da se njegovom proučavanju pristupi na jedan ozbiljniji način.

 

Iz historije Brčkog i okoline

 

/dzematrahic.ba/