·       Iz historije grada Brčkog i okoline

altJedan rijedak jubilej u Brčkom je prošao neobilježen. Prije 60.godina Sreski odbor Narodnog fronta Brčko pokrenuo je ideju o pokretanju brčanskog glasila "Brčanske novine" i već u ljeto 1953. godine u gradu je osvanuo i prvi broj ovog glasila. Brčake je ne malo iznenadio Nazif Pestalić koji je sa hrpom novina u rukama išao kroz grad i uzvikivao: "Evo prvog broja "Brčanskih novina". Kupujte narode". Nazif će ostati upamćen i kao prvi brčanski kolporter.

Muzaferu  Derviševiću, prvom i jedinom novinaru "Brčanskih novina", a uz to i uredniku, nije bilo nimalo lahko napraviti novine. Sem što ih je sam pisao, uređivao, bio foto-reporter uz sve to obavljao je sto i jedan drugi posao. Ulogu lektora u novinama obavljao je gimnazijski profesor Mojsije Finci.

Prve "Brčanske novine" štampane su u tada veoma skromnoj brčanskoj štampariji. Možemo samo zamisliti sve Muzaferove brige i probleme da  bez savremene novinske tehnologije, bez redakcijskog DESK-a, bez daktilografa... pripremi izdanje svakog narednog broja.

Odlaskom Muzafera Derviševića u sarajevski "Zadrugar" Brčko će dobiti  stalnog novinara Maru Hadžović i ''Brčanske novine" će biti štampane u modernijoj osječkoj štampariji. Ali, izgleda da je već unaprijed bila predodređena sudbina svih novinara koji su radili u Brčkom . Tako je iz "Brčanskih novina" Husein Zakomac prešao u "Oslobođenje " gdje je 1956. godine radio i kao urednik lista. Poslije njega kao dopisnik "Zadrugara" iz Brčkog dolazi Senad Malhodžić koji potom iz Brčkog odlazi u Sarajevo za zamjenika glavnog i odgovornog urednika istih novina. Prvi dopisnik Radio Sarajeva iz Brčkog je bio Duško Pušarić koji je, također, iz Brčkog otišao u Sarajevo. Nedim Rifatbegović , pokretač i odgovorni urednik "Graditelja" otići će u Sarajevo za šefa dopisničke službe "Oslobođenja", Zekerijah Smajić za novinara u Brisel, Sead Hasović za urednika u dnevnom listu "Avaz" Itd.

Kad smo već kod brčanskih glasila da kažem nealtkoliko rečenica i o "Graditelju". Negdje početkom 1977. godine pozvan sam na sastanak u Radio Brčko. Bio je to, u stvari, konsultativni sastanak grupe brčanskih novinara koji su trebali pokrenuti Izlaženje gradskog glasila. Istovremeno pokrenuta je i akcija putem Radija da građani odrede ime novinama«

Sjećam se da je u Radio pristiglo veoma mnogo prijedloga i zanimljivih ideja. I onih prihvatljivih i onih neprihvatljivih. Onih uopštenih pa i onih šaljivih. Uglavnom, nije bilo tako jednostavno odlučiti  se o nazivu novina. Na kraju je novoizabrani Izdavački savjet lista odlučio da se nove brčanske novine nazivaju "Graditelj".

Prvi broj "Graditelja" izašao je 26.jula 1977. godine na 12 stranica u formatu ''Brčanskih novina" iz 50.-tih. Godina, koje su štampane u preduzeću "Glas" u Beogradu.

Prvu Redakciju "Graditelja" sačinjavali su: Ivan Bereš, Uzeir Bukvić, Dušan Delić-direktor i glavni urednik Radio-novinske ustanove, Atah Mahić, Vahida Hadžić, Sead Hasović, Boško Lomović, Nedim Rifatbegović-odgovorni urednik lista, Os toja Nikolić-zamjenik odgovornog urednika, Nikola Pejić i Dobrila Stevanović.

List je distribuiran putem kioska i brčanskih radnih organizacija a   izlazio je petnaestodnevno. Zadnji 361 broj "Graditelja" izašao je 30.oktobra 1991. godine a 20.novembra 362 broj izlazi pod novim imenom "Brčanske novine" koje se gase pred rat 1992. godine.

dzematrahic.ba