Iz historije Brčkog i okoline 

altdzematrahic.ba:Ispričali ste nam o brčanskim sijelima i teferičima. Interesuje nas o čemu će te pričati ovaj put?

Atah Mahić: Ima jedan segmenat iz života Brčaka koji se ostao potpuno anoniman i zarobljen stoga ću ovaj puta pokušati da ga evociram. 

 Poznato je da su Brčaci bili veliki zaljubljenici u fijakere, čeze i dobre konje. Naročito one rasne-trkačke. Pa i sam Mujaga M.Mehmedović,tadašnji gradonačelnik Brčkog,imao je lijep fijaker i konje, u kojem je često puta obilazio brčanske atare i prijatelje. Jer, u ono vrijeme, imati dobar fijaker i konje je bilo pitanje prestiža. Nije, stoga, bio rijedak slučaj da su u svojim štalama i ergelama brčanske age,begovi i imućniji građani ljubomorno čuvali i njegovali vrsne konje a naročito trkače pasmine koje su timarili,vodili na ispašu,kondicione treninge... a iznad svega iščekivali kalendar konjskih trka u Općini, kotaru i onih na državnom nivou.

 Čuveno i omiljeno sastajalište brčanske kreme bio je hotel „Posavina“. Njegov vlasnik Ali-aga Kučukalić nije volio akšamlučenje i sjedaljke, ali je rijetko propuštao priliku da se pridruži za stol Mehmedalija-aga Mehmedagića,Mehmed-beg Zaimovića,Hadži Saliha Biserovića... koji su uz kahvu žustro raspravljali o svojim konjima,te koji je bolji,ljepši, brži...

 A u to vrijeme na brčanskoj regiji bilo je preko 11 rasnih trkačkih konja. Tako je Mehmedalija-aga H.Mehmedagić imao čak tri konja: „Elmas“-a,“Vidru“ i „Milku“. Mehmed-beg Zaimović „Žigu“ i „Vihora“ a u Dubravama Mehmed-aga Beganović konja „Fano“, Mehmed Dedić „Lasa“, Hadži Emšir Malkić „Vranuša“ i Mujo Dedić „Zorku“. U Palanci je Hadži Salih Biserović imao tri konja: „Fila“,“Zekan“ i „Lasa“. 

 I tako kroz priču i hvalu čiji su konji ljepši i najbrži dođe se do dogovora da se ogledaju na dvodnevnom regionalnom takmičenju koje se trebalo održati u septembru 1900. godine. 

dzematrahic.ba: Dali su svi učestvovali na tim utrkama? 

Atah Mahić: Jesu. Prijavili su konje na utrke od 2000,2400 i 2600 metara. Konkurencija je bila veoma jaka, jer su i učesnici iz Odžaka,Gradačca,Bijeljine,Bosanske Gradiške,Dervente,Gračanice i ostalih mjesta imali dobre konje. Tako je našim Brčacima iskrsla prilika da, sem u Brčkom i okolini, dokažu sposobnost i kvalitetu svojih konja i na regionalnom planu. 

alt Na utrci od 2.000 metara „Zekan“ H.Saliha Biserovića iz Palanke je cijelo vrijeme vodio ali je na pola staze pao zajedno sa jahačem. Digli su se i nastavili trku ali bez nekih rezultata. Na ovoj utrci bilo je prijavljeno 11 jahača među kojima i konj „Žiga“ Mehmed-bega Zaimovića, „Vranuša“ Hadži Emšira Malkića iz Dubrava,“Milka“ Mehmedalije-age Mehmedagića, „Fano“ Mehmed-age Beganovića iz Dubrava, „Lasa“ H.Saliha Biserovića iz Palanke. 

 Na utrci od 2.400 metara prijavljeno je 10 jahača a među njima i konji: „Žiga“ Mehmed-bega Zaimovića, „Vihor“ Mehmed-bega Salihbegovića, „Vidra“ Mehmedalije-age Mehmedagića, „Zorka“ Muje Dedića iz Dubrava, „Zekan“ H. Saliha Biserovića iz Palanke. U ovoj utrci „Vidra“ je na cilj stigla druga, a „Žiga“ treća. 

 Na trećoj, i najdužoj stazi od 2.600 metara učestvovalo je 6 jahača, od toga 2 sa brčanskog područja: „Almas“ Mehmedalije-age Mehmedagića i „Lasa“ Mehmeda Dedića iz Dubrava. Na ovoj utrci prvi je stigao na cilj „Almas“ a treći „Lasa“.

 Elem,Brčaci sem Pehara i novčanih nagrada osvojili su i simpatije mnogih posjetitelja. Vratili su se u Brčko a sljedećeg dana u hotel „Posavini“ svi su čestitali Mehmed-begu Zaimoviću i Mehemdaliji-agi Mehmedagiću na najboljim konjima na ovoj regiji.

 dzematrahic.ba