Salih Adžikić rođen 05. 1. 1967. godine u mjesnoj zajednici Gornji Rahić-opština Brčko. Osnovno obrazovanje je stekao u rodnom mjestu, a srednju školu, kožarsko-tekstilnog smijera započeo i dovršio u Brčkom.

Pisanjem poezije, i kratkih priča počeo se baviti još u osnovnoj školi objavljujući svoje radove u školskom listu. Kao što smo već rekli pisanjem se Salih počeo baviti još u osnovnoj školi, a kao učesnik prošlog rata, bio je ranjen te je za vrijeme svog liječenja u inostranstvu nastavio pisati.

Podstaknut rodoljubivim osjećanjima prema domovini nastavio je pisati poeziju, pa je za vrijeme svog liječenja kao teški ratni vojni invalid, sabrao i objavio svoju prvu knjigu pjesama po naslovom «PJESME DUŠE MOJE».

Ali Adžikić se nije tu zaustavio pa je i dalje pisao da bi 2005. godine objavio i svoju drugu knjigu, roman pod nazivom «IZGUBLJENA DUŠA». Ovaj roman je interesantna ljubavna priča sa elementima porodičnog i kriminalističkog romana. Autor romana je sukobe među likovima razriješio didaktičnom porukom o pobjedi dobra nad zlom,

pravde nad nepravdom.

Posljednja skoro objavljena knjiga našeg pisca jeste zbirka pjesama pod nazivom «BOSANSKI LONAC». Ova zbirka pjesama je objavljena 2010. godine, a autor je u ovom djelu jednostavno ponudio da s njim podijelimo njegova razmišljanja o životu i svijetu pretočivši ih  u stihove.

U modernom svijetu materijalizma rijetki su oni koji će spremno povjerovati u tu ideju, a naš pisac Adžikić barem želi vjerovati u nju. On želi čitaoca podsjetiti na neke univerzalne opće ljudske vrijednosti koje će uvijek imati svoju snagu i koje su preduvjet za ostvarenja čovjekovog sna o sreći.

prof.Almira Softić