Sada je posve jasno: jurisdikcija Republike Srpske prestaje ondje gdje počinje Brčko Distrikt a to znači da RS i de facto i de iure nema teritorijalni kontinuitet.

Nebrojeno puta lider SNSD-a Milorad Dodik, pokušavajući biti duhovit, ponovio je kako je za njega Federacija BiH daleko inostranstvo. Nakon posljednje odluke supervizora za Distrikt Brčko, Brucea G. Bertona, kojom je zabranjen referendum u Brčko Distriktu, Dodik će, htio-ne htio, pojam inostranstva malo redefinirati. Uz Federaciju, koju tretira kao inostranstvo, na isti način morao bi ubuduće tretirati i Brčko Distrikt!

1dodikOdluka međunarodnog supervizora o zabrani referenduma u Brčko Distriktu, puno je važnija nego što izgleda na prvi pogled. Njome se po prvi put na vrlo jasan i precizan način jurisdikcija Republike Srpske ograničava isključivo na prostor manjeg bh entiteta, kako je uostalom i predviđeno Ustavom BiH, čime je i de facto i de iure Reublika Srpska podijeljena na dva entiteta - istočni i zapadni dio, bez teritorijalnog kontinuiteta.

U Republici Srpskoj godinama je stvarana iluzija da Brčko Distrikt nije zasebna administrativno-teritorijalna cjelina u okviru BiH, nego se to cijelo područje tretiralo kao zajedničko područje u vlasništvu dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH, pa se Brčko Distriktu na sve načine odricala ili pak relativizirala autonomija. Brčko je redovno na svim mapama Republike Srpske svrstavano u okvir manjeg bh. entiteta, čime se stvarao privid da je taj dio BiH zapravo dio Republike Srpske.

Sada je posve jasno: Republika Srpska prestaje ondje gdje počinje teritorija Brčko Distrikta (i obrnuto), i gledajući iz Dodikove banjalučke perspektive, Brčko Distrikt je jednako inostranstvo kao i Federacija BiH.

Tako je oduvijek i bilo zapisano u Ustavu, ali nije u glavama većine srpskih političara na čelu s Dodikom, koji su Brčko Distrikt gledali kao na privremeni provizorij i konstrukciju koja opstaje zahvaljujući prisustvu međunarodne zajednice.

Zabrana referenduma RS-a u Brčko Distriktu prvi je veliki poraz Dodikove separatističke politike, bez obzira hoće li se ili neće najavljeni referendum održati 25. septembra.
A.M.
(SB)