I 1nijaz hastorove godine magazin Forbs, napravio je listu milijardera u prošloj godini, kojom suvereno vlada osnivač Majkrosofta Bil Gejts. Podaci ekonomskog magazina pokazali su i da je prostor bivših republika SFRJ plodno tlo za milijardere.

U Bosni i Hercegovini, najbogatiji su Kenan i Damir Hastor, koji su od oca Hijaza, naslijedili Prevent i ASA grupu, pa na bankovnom računu raspolažu sa 412 miliona dolara, izvještava ATV.

Iza njih je Izudin Ahmetlić, vlasnik HIFA Group, sa imetkom od 364 miliona.

Zvanično najbogatiji čovjek u Crnoj Gori je Taksin Šinavatra, bivši premijer Tajlanda koji tamo živi i radi, sa imetkom većim od milijardu i po dolara.

Na drugom mjestu je još jedan bivši premijer: druga najbogatija porodica u Crnoj Gori je porodica Mila Đukanovića, sa oko 167 miliona dolara, ali o njihovom bogatstvu ne postoje baš precizni podaci, ogradio se magazin Forbs.

Najbogatiji Srbin je Filip Cepter, čije se bogatstvo procjenjuje na pet milijardi dolara. Među najbogatijim ljudima u Srbiji je i Miodrag Kostić, vlasnik MK Grupe, sa bogatstvom od 540 miliona dolara. Jedini milijarder sa stalnom adresom u Srbiji je Miroslav Mišković, koji raspolaže sa 520 miliona dolara.

Najbogatiji Slovenci su Iza i Samo Login, par koji je svoje bogatstvo zaradio na aplikaciji za djecu. Zahvaljujući mačku Talking Tomu, na svom računu sada imaju oko 700 miliona dolora.

U Hrvatskoj je najbogatija hrvatsko-čileanska porodica Lukšić, sa oko 15 milijardi dolara. Za petama im je austrijsko-hrvatski milijarder Ditrih Matešić, vlasnik Red Bulla, sa bogatstvom od skoro 11 milijardi dolara. Tek na trećem mjestu je Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, sa 499 miliona dolara.

Najbogatiji Makedonac, ne živi u toj zemlji a zove se Majk Ilič i osnivač je fast-fuda “Little Caesar’s”, a sa više od 6 milijardi dolara na računu, vlasnik je i Detroit Red Vingsa, hokejaške ekipe iz tog američkog grada.
ATV

foto Faktor.ba