5MUNARAPovratničkim naseljem Kula Grad iznad Zvornika dominiraju s jedne strane velika drevna tvrđava i turbe čuvenog sufijskog šejha Hasana Kaimije, a s druge džamija sa pet munara, koju je svojim sredstvima i većim dijelom rukama izgradio mještanin Avdo Tučić piše avaz.

Veliki poduhvat

Zanimljivo je da je rahmetli hadži-Avdo istovjetan objekt podigao čak dva puta. Prva džamija izgrađena je i svečano otvorena 1989. godine, a kao i sve islamske građevine u ovom dijelu Podrinja, porušena je tri godine poslije. Nakon povratka na svoje, ovaj vrijedni čovjek i veliki pobožnjak na istom mjestu napravio je novu džamiju.

Hadžija Avdo umro je 2007. godine, a brigu o svom životnom djelu povjerio je najmlađem od trojice sinova Mehmedu. Rahmetlija i njegovi sinovi Mustafa, Ibrahim i Mehmed sa porodicama su se među prvima vratili na Kulu Grad i sami obnovili svoje kuće, odbijajući svaku pomoć sa strane i upućujući je komšijama i rođacima za koje su smatrali da su u stanju veće potrebe. Čuveni kuljanski stolari u prvim godinama povratka u vrijeme velike oskudice, gradeći džamiju, uspjeli su napraviti veliki poduhvat.

– Ocu je, kako mi je pričao, u snove često dolazilo da treba sagraditi džamiju kakva je sada i na ovom mjestu i on je taj amanet ispunio. Zanimljivo je da je preselio na ahiret baš 7. maja, na Dan džamija, što je za mene neki išaret. Na samrti mi je dao ključeve svoje džamije i zadužio me da se brinem o njoj – govori Avdin sin Mehmed Tučić, povratnik u naselje Kula Grad i otac petero djece.

Kula Grad ima svoju centralnu džamiju sa stalnim imamom, a u hadži-Avdinoj se u posebnim prilikama obavljaju dnevni namazi, džume i teravije. Džamija sa pet munara danas je velika atrakcija i objekt po kojem je Kula Grad nadaleko poznat. Veliki broj posjetilaca iz Bosne i Hercegovine i dijaspore svakodnevno obilazi ovu džamiju.

– Neki dođu samo da vide objekt i da naprave fotografije. Većina uđe, obavi namaz i prouči dovu za sebe i za svoje najbliže, a mnogi ostave i dobrovoljni prilog. Od tih sredstava ja plaćam struju i pokrivam ostale troškove, a što pretekne, uložim u krečenje i održavanje – dodaje Mehmed Tučić.

Kapija Bosne

nisan avdeIstiče da mu je rahmetli otac preporučio da ostane na svom ognjištu i da se ne brine za egzistenciju i život, jer su, kako je govorio, mnogi zulumćari nasrtali na ovaj dio naše zemlje, ali je Kula Grad bila i ostala kapija Bosne.

Preživio logore i ranjavanje

Kula Grad je, osim po historijskim znamenitostima, poznat i kao mjesto gdje je pružen prvi organizirani otpor agresoru na BiH. To je pomoglo susjednim općinama i naseljima da se pripreme za odbranu. Nakon pada Kula Grada, hadži-Avdo je bio zatočen u nekoliko srpskih logora. Preživjeli logoraši kažu da je i u najtežim trenucima bio smiren i davao im uputstva kako da se ponašaju, što je mnogima spasilo živote. Nakon oslobađanja iz logora, teško je ranjen u Sapni, ali je čudesno preživio. Svi oni koji su bili s njim u tom periodu, sjećaju se da nijednog trenutka nije sumnjao da će se vratiti u svoje mjesto i ponovo napraviti džamiju i sve se, na kraju, i obistinilo.