srebrenica neverUčenici u Tuzlanskom kantonu od naredne školske godine učit će, između ostalog, o agresiji na BiH, ratnim zločinima i genocidu, formiranju Armije RBiH.

Ministarstvno nauke i obrazovanja usvojilo je izmjene nastavnog plana i programa za predmet historije devetog razreda osnovne škole, nakon incijative koju je u Skupštini TK podnio zastupnik SDA Midhat Čaušević.

Disolucija SFRJ, referendum za nezavisnost BiH, međunarodno priznanje, agresija na našu zemlju, otpor odrbrambeno-oslobodilačkih snaga, formiranje Armije RBiH, uloga ostalih vojnih formacija, opsada Sarajeva i druguh bh. gradova, planovi za disoluciju BiH, uloga međunarodne zajednice i Vašingtonski sporazum, stradanje civila i djece, ratni zločini, a među njima i genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, uništavanje kultorno-historijskog naslijeđa i vjerskih objekata, Dejtonski mirovni sporzum i kraj rata u BiH te značajne ličnosti i datumu u borbi za nezavisnost i suverenitet BiH. Ovo su nastavne jedinice koje će učenici devetog razreda od naredne školske godine učiti u TK.

Incijativa je podnesena u julu 2017. godine, a potom je formirana komisija od eminentnih stručnjaka za historiju, predstavnici Ministarstva i obrazovanja te Prosvjetno pedagoškog zavoda (PPZ) TK. Napravljene su izmjene nastavnog plana i programa, koje je prihvatio PPZ, a potom je Ministarstvo donijelo odluku.

– Smatram da su ove izmjene nastavnog plana i programa urađene najkvalitenije u odnosu na sve ostale kantone u kojima se ova materija do sada izučavala. Ova odluka predstavlja praćenje evropskih i svjetskih trenodova u obrazovanju, jer se ova materija izučava u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, NJemačkoj, Australiji… – kaže podnosilac inicijative Midhat Čaušević.

U odluci Ministarstva, između ostalog, navodi se da spomenute nastavne jedinice imaju za cilj da učenici razumiju historijski značaj referenduma za nezavisnost i međunarodnog priznanja, uzroke i posljedice agresije na BiH, ratnih zločina i genocida u srebrenici.

– Za očekivati je da ćemo uskoro ovakav nastavni program imati u cijeloj BiH, jer je zasnovan na materijalnim dokazima, sudskim presudama i naučno dokazivim činjenicama, a ne na bilo čijoj interpretaciji historijskih događaja kaže Čaušević.

U odluci Ministarstva obrazovanja i nauke TK navodi se da učenici treba da razviju svijet o ulozi medija u formiranju javnog mnijenja i njihovoj ulozi tokom rata. Također, učenici treba da razviju svijest o značaju Haškog tribunala procesuiranja svih ratnih zločina te da imaju svijest o očuvanju kulturne baštine naše zemlje.

Izvor: Faktor