Kaltad se insan rodi, jedna od prvih stvari koju ljudi pokušavaju uočiti jest na koga dijete liči. Kako tvrde stručnjaci, svako je dijete jedinstveno, rezultat neke od milijardu mogućih kombinacija, no ipak neke nasljedne osobine dolaze od oca, a neke od majke.

 

Ako imate klempave uši,nemojte pitati svoju majku zašto je to tako. Pogledajte oca ili amidžu-genetičari tvrde da se velike uši nasljeđuju po muškoj liniji.

 

Hoćete li biti ćelavi? To pitanje postavite svojoj majci ili pogledajte bolje kako s kosom stoje vaš djed po majci ili majčina braća-ćelavost se nasljeđuje po ženskoj osnovi.

 

Također,majka je ''kriva''i ako imate jako veliki nožni palac,tvrde genetičari.

 

Dječaci imaju samo jedan iks hromozom koji dobijaju od majke,dok djevojčice imaju dva takva hromozoma-po jedan od oca i majke.

 

Postoje,ipak,razlike i između muškog i ženskog iks hromozoma,na ženskom ima više gena povezanih s fizičkim izgledom,dok je očev iks hromozom siromašniji takvim genima.

 

Genetika to nije još potvrdila,ali postoji i narodno vjerovanje da sinovi uvijek više liče na majku,dok djevojčice,zbog toga što imaju dva iks hromozoma od oba roditelja imaju podjednake šanse da liče i na oca i na majku.

 

Ako jedan od roditelja ima kovrdžavu kosu,dijete će sa 99 posto sigurnosti imati loknice.

 

I dva plavooka roditelja u 99% slučajeva ostavljaju plavookog nasljednika,ali ako jedan od roditelja posjeduje gen za smeđe ili zelene oči,šanse da njihovo potomstvo bude plavooko mnogo su manje,jer su geni za smeđe i zelene oči dominantni,dok je ''plavooki''gen recesivan.

 

Smeđe oči najčešće su zastupljene među ljudima širom svijeta,a da li znate da su zelene najrjeđe prisutne?! Manje od dva procenta globalne populacije posjeduje zelene oči. Razlog ovakve statistike je činjenica da je alel za smeđe oči dominantan nad svim ostalim alelima,dakle,nad alelima za plave i zelen oči.

 

Osobine koje se prenose dominantnim genima su i rupica na bradi,široka i mekana ušna resica,spojene ili guste obrve,bijeli pramen kose koji najčešće imaju muškarci,sposobnost da se uvrne jezik...

 

/dzematrahic.ba/