altNekada je često korištena u mnogim našim jelima dok danas samo u posebnim povodima i skupovima kao što su ručkovi tokom mevluda i drugih povoda.

Mada se stidljivo vraća na naše trpeze, treba reći da je vrlo zdrava namirnica. Riječ bamja je turcizam koji je iz kulinarske terminologije ušao i u istočnoslavenske jezike, svuda s istim značenjem, pa je negdje nazivaju bamija, bamje, bamlja, bamnja, babinje, babnja, bobnja...

Zbog proteina i masti, plodovi bamje su veoma hranljivi i ukusni; sadrže,također, i vitamine A, B, C, pa minerale - kalcij, gvožđe, uz obilje biljne sluzi. Ako bismo se držali najnovijih naučnih saznanja, bamja je idealno jelo za dijabetičare zbog malih količina ugljenih hidrata, a njena velika sluzavost dobra je za liječenje stomačnih i crijevnih oboljenja. Ukratko, ovo veoma ukusno i hranljivo varivo smatra se afrodizijakom.

Bamja je bila nekad veoma često korištena namirnica u našim jelima; tako se, obavezno, stavljala u đuveče i uglavnom se pripremala sa mesom (janjećim, obično).

Danas se bamja vraća na naše prostore. Uz dosta rijetko svježu (na pijaci), može se naći smrznuta, konzervirana ili suha. I to je dobro .Jer, kako je još davne 1925. konstatovano: "potrošnja bamje smanjuje se ukoliko izumiru starovremenski ljudi. Potrošnju bamje trebalo bi raširiti u sve naše krajeve gdje se đuveče spravlja, jer bamja predstavlja jedan izvanredno prijatan začin".

 

Šta je potrebno za jelo bamje.

Sastojci

  • 3/4 kg janjećeg i telećeg mesa zajedno
  • 4 glavice crvenog luka
  • 60 gr masla ili putera
  • 2 konca bamje
  • 1 findžan sirćeta
  • biber, so, limun

Način pripreme

  • Pokiseliti bamju, u hladnu vodu sa sirćetom, pa kad nadođe kuhati je 5 minuta, a zatim je proprati u hladnoj vodi i skinuti sa konca.
  • U šerpu staviti puter, izrezati krupnije luk i propržiti ga. Tu dodati meso izrezano na kockice, uliti malo vode i kuhati ga na pari.
  • Kada je meso skoro gotovo, dodati bamju, so, biber, jos malo vode i sirćeta i kuhati najviše 15 minuta.
  • Prilikom serviranja po želji se bamji doda sok od limuna.

Dakle da rezimiramo, za spremanje jela od Bamje je potrebno 60 minuta,lahko se priprema i odnosi se na glavno jelo prilikom serviranja .