1laz„...Laže čovjek svakoga,ali što sebe laže- to se ne da ispričati.Svako će reći da mu je tebe lahko slagati,samo,biva ne može sebe da laže.Jok! Upravo to je najveća laž.Ko ti god šta laže,to osjetiš ili već znaš da laže bilo po načinu pričanja,bilo po tome kako mu pogled šara,ruke razmahuju,prsti upliću ili neki damar trza na licu,bilo po tome što o pričanoj laži već znaš više od samog lažljivca.Uz to,kad ti drugi laže,ti širom otvoriš oči i naćuliš uši,uključiš sva osjetila u sebi,pa pipaš po njegovoj vanjštini i nutrini samo da napipaš gdje je najtanji gdje istina prestaje,a laž nastaje.

Kad sebe lažeš,onda se sva osjetita isključe,i to hotimice,savjest se uljulja u bešici dok se potpuno ne uspava,oči se zastru perdom neprovidnom,a uši sve čuju samo ne istinu.

Svaki unutrašnji glas se prigušuje toliko dok se ne stisne negdje u prikrajku mozga iz kojeg će kasno izaći.

Tada već,i drugi znaju da si sebe lagao.Svejedno njima,svejedno i tebi. Te bi manje nego njima,ali se učinjeno ne mijenja,greška ne ispravlja a laž u istinu ne pretvara.Ljudi najviše i najuvjerljivije sebe lažu i to onda kad govore kako to ne mogu učiniti nikako....“

Šta islam kaže na ovu temu

Laž je strogo zabranjena i to je jedan od najružnijih grijeha i mahana koje se mogu naći kod čovjeka. Svi se učenjaci slažu u tome da je laganje strogo zabranjeno / haram.

Laž je osobina i karakteristika munafika, kao što se to vidi iz hadisa koji prenosi Ebu Hurejre, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:

“Tri su osobine munafika, pa makar on klanjao, postio i sebe smatrao muslimanom: kada govori laže, kada obeća on to ne ispuni i kada mu se nešto povjeri i dadne u emanet on to pronevjeri.”

Ebu Umamete, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Vjerniku može svašta biti svojstveno osim laži i prevare.”

Safvan ibn Sulejm, r.a., prenosi da je neko upitao Allahovog Posla¬nika, s.a.v.s.,: -Može li vjernik biti strašljiv? Poslanik odgovori: -Može. Oni upitaše: -A može li vjernik biti škrt? Poslanik odgovori: -Može. Oni ponovo upitaše: -A može li vjernik biti lažljivac? Poslanik odgovori: -Ne može.”

Laž treba izbjegavati pa čak i u neznatnim i sitnim stvarima, na što ukazuju slijedeći hadisi:

Esma bint Jezid, r.a., je jednom prilikom upitala Allahovog Poslani¬ka: -Poslaniče, ako neka od nas za nešto kaže da to ne voli a ustvari ona to voli, je li se i to računa kao laž? Poslanik joj odgovori: - Svaka laž se piše kao laž, pa makar ona bila i mala.”

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Ko djetetu kaže: ‘Dođi da ti nešto dadnem!’, pa mu ništa ne dadne i to je laž.”