C1crvena djetelinarvena djetelina je dosta prisutna kod nas u našem okruženju, izrasta visine između 30 do 50 cm visine. Miris ove vrste djetaline je ugodan i poput je meda zbog toga što joj je okus slatkast.

Kada je riječ o ljekovitim dijelovima biljke, treba naglasit kako se crvena djetalina bere kada je biljka u cvatu, pored branja komplet biljke može se brati i samo crveni cvjetovi. Cvjetovi se beru čim se otvore u kasno proljeće u junu mjesecu i rano ljeto početak mjeseca jula. Proces sušenja ove ljekovite biljke se odvija tako što je sušimo u hladu da nije izložena direktnom suncu.

Iako je najpoznatija kao stočna hrana i sredstvo za poboljšanje tla,crvena djetalina(Trifolium pratense) u narodnoj medicini već odavno slovi kao vrlo ljekovita biljka.

Čaj od njenih cvjetova je vrlo efikasno sredstvo protiv upale sluznice želuca, za regulaciju probave te za poticanje apetita. Koristi se i kod bronhitisa te,naprimjer, za poticanje iskašljavanja uslijed prehlade.

Pripravci od djetaline potiču funkciju jetre,a koriste se i protiv glavobolje,kostobolje i reume. Djetalina se uspješno primjenjuje i kod oboljenja kože,posebno hroničnih,različitih upala i gljivičnih bolesti. Pripravci na bazi djeteline pomažu i kod akni,ekcema, pa i psorijaze.

Djetelina snižava holesterol i čisti krv. Za čišćenje krvi prelijete 6-8 sušenih cjetova ¼ litre ključale vode, ostavite da odstoji 15 minuta, procijedite i zasladite medom.

Svježe spremljeni čaj pijte dva do tri puta dnevno, u trajanju od četiri do šest sedmica.

Isto tako ova biljka se može koristiti i u drugim procesima kao što je olakšavanje procesa menopauze.

Kod korištenja ovog narodnog lijeka treba vodit sledećeg računa;

•    Djetelinu ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa  osobom koja je u tome upućena u djelovanje ove biljke

•    Crvenu djetelinu trebaju izbjegavati žene koje žele začeti, jer su istraživanja pokazala da ova biljka može djelovati kao kontracepcijsko sredstvo

•    Ne preporučuje se uzimanje crvene djeteline osobama koje su bolovale ili boluju od tumora, jer djeluje poticajno na rast tumora zbog prisutnosti hormona estrogena

•    Ne smije se uzimati crvena djetelina u isto vrijeme kad i lijekovi protiv zgrušavanja krvi

•    Izbjegavajte fermentiranu djetelinu jer ponekad može izazvati unutarnje krvarenje