Čega se vi sjećate iz svog djetinjstva i jeste li svjesni koliko vas je ponašanje vaših roditelja učinilo ovakvima kakvi ste danas?

djeca1Iako naše i djetinjstvo naše djece nije isto, neke će stvari zauvijek ostati iste, u kojem god vremenu živjeli.

Obratite zato pažnju na ove male stvari, jer su djeci one jako velike. Veće od bilo kojeg poklona i mudrog savjeta, prenosi Centralna

1. Iskustva koje ste zajedno doživjeli

Nisu stvari nego iskustva ta koja obitelj drže zajedno. Zato dijete neće pamtiti ni slatkiše koje im kupujete ni igračke za koje štedite, jer će, dokazano, prije zapamtiti vaše društvo i zajedničke trenutke u kojima ste uživali, s tim slatkišima i tim igračkama.

2. Vrijeme kad ste podigli pogled od mobitela da biste njima posvetili punu pažnju

Jasno nam je da danas više nitko ne može živjeti bez moderne tehnologije, ali ne i kad ste s djecom, a ona će biti jako sretna i zahvalna upravo onog trenutka kad shvate da je mama ostavila svoj mobitel samo zato da njima posveti punu pažnju.

U suprotnom će naučiti da je i njima, na isti način, dopušteno ignorirati vas.

3. Dobre riječi kojima ste ih opisali

Mnogo je riječi kojima možete pozitivno utjecati na svoje dijete, ali riječi “volim te”, “tako si dobar”, “jako si to lijepo napravila”…. neće imati toliki utjecaj kao kad krišom čuju da o njima pričate sve najbolje.

4. Vaša sposobnost rješavanja velikih problema

Nijedan roditelj neće postati veći heroj svom djetetu nego kad pokaže spremnost riješiti svaki problem, a to će posebno pamtiti u situacijama kad obitelj doživi neku veću tragediju. Sjetite se toga da vas djeca promatraju, a kad dođe do teških vremena – poput gubitka ili bolesti u obitelji – sjetit će se kako ste ih tješili, činili ih sigurnima i zaštićenima te kako ste vi tada reagirali.

5. Vrijeme kad niste bili s njima

Iako bi ovo moglo zvučati negativno, iz perioda kad niste s njima također može proizaći svašta pozitivnog. Tu ne mislimo na vrijeme kad su roditelji na poslu, nego vrijeme kad roditelji pokazuju spremnost da se djecu negdje ostavi. Primjerice, kad dijete prvi put prespava kod bake ili prijatelja, ili u školi učini nešto veliko pa vam jedva čeka sve ispričati, iako zna da vas možda još neko vrijeme neće biti kod kuće. U takvim situacijama djeca se neće osjetiti napuštenom, nego suprotno – samostalnom i starijom.

6. Način na koji se roditelji međusobno ophode pred djecom

Kad su mama i tata istinski sretni, za djecu nema veće sreće. Toga morate biti svjesni, kao i činjenice da djeca više upijaju dok vas promatraju, a vi ne obraćate pažnju, nego kad im pričate o nekom ispravnom ponašanju, koje bi trebali usvojiti.

7. Način na koji roditelji rješavaju svakodnevne stresne situacije

Život ne može uvijek biti bezbrižan i lagan, a vaša će djeca jako dobro pamtiti vaš način rješavanja stresnih situacija, onakvih kakvih u svakom domu može biti pregršt.

Ako ste tip osobe koja često puca pod pritiskom, takav će način usvojiti i vaše dijete, a zbog toga neće biti sretno.

Želite li naučiti svoje dijete kako se pravilno nositi sa stresom, prvo obratite pozornost na sebe i svoje reakcije. Kao uostalom i sve ostale spomenute stvari, jer će vaše ponašanje najviše odrediti ono što će vaše dijete postati kad odraste.

Hayat.ba