IMG 1994U organizaciji Mjesne zajednice Ograđenovac i Vukelji kada se obilježava Dan državnosti u BiH, polaganjem cvijeća i učenjem tevhida ozvaničeno je otvorenje spomenika poginulim borcima Vukelja izvještava dzematrahic.ba.

 Na svečanom skupu prisutnima su se obratili prigodnim govorom predsjednik Mjesne zajednice Ograđenovac Amir Lišić i imam džemata Ograđenovac Fuad ef. Hamzabegović koji je biranim riječima istakao značaj današnjeg skupa koji je u znaku sjećanja na poginule borce iz zaseoka Vukelji.

Spomenik kao materijalni dokaz  sjećanja na protekle ratne godine ostaće u sjećanju svih naših žitelja mjesne zajednice i šire društvene zajednice. Naši borci su davajući svoje živote nama obezbijedili današnju slobodu i državu BiH u amanet i za budućnost naših pokoljena koja su tu i koja će doći poslije nas. Cvijeće na spomen obilježje su položili roditelji poginulih boraca,Udruženje  žena Hanuma iz Ograđenovca, djeca ispred mjesne zajednice Ograđenovac i Vukelji te predstavnici SBiH.

 Nakon polaganja cvijeća prisutni su u prostorijama mesdžida-mekteba u Vukeljima nakon podne namaza prisustvovali učenju tevhida za ;

  • Zajić (Sadik) Sejfudin 1969-1992
  • Zajić (Salih) Sead 1959-1993
  • Šećić (Fehim) Mujo 1963-1994
  • Zajić (Muharem) Musa 1946-1995

Također su uručene hedije nakon proučenog tevhida i na taj način je završena današnja manifestacija otvorenja spomen obilježja poginulim mještanima Vukelja.

Treba istać jednu činjenicu koja je danas itekako aktuelna kod nas u našem kraju i cijeloj BiH a to je da ovaj zaseok koji sačinjava 33 domaćinstva ima izvanredne potencijale kada je u pitanju natalitet i omladina, jer prema riječima našeg sagovornika iz ovog mjesta Džavida Hasanovića iz zaseoka Vukelji ima oko tridesetoro djece koja idu u osnovnu i srednju školu te na fakultet, od tog broja ima ih između pet do deset koji idu ili su završili fakultete. Priznaćete to je bogatstvo danas kada nam se sve manje rađa djece i kada mladi odlaze u druge zemlje, dakle jako pozitivna i nadasve ohrabrujuća slika ovog mjesta.

Zato i simbolika tokom polaganja cvijeća od strane djece ovog mjesta govori tome u prilog da pogibijom najdražih sinova našeg kraja mladi iz ovog mjesta nastavljaju u duhu postignute slobode da žive, rade i školuju se za bolju perspektivu svog kraja.