OP4090028markobjekat je izgrađen 20-ih godina prošlog stoljeća, a izgradio ga je Marko Radović, koji je u tom periodu doselio u Gornji Rahić i kupio zemljište na kojem je izgradio objekat.

Prizemlje objekta je bilo namijenjeno za trgovinu, dok je sprat bio izgrađen za stanovanje.

Svojim skladnim proporcijama i plastikom na fasadi predstavlja vrijedan primjer arhitekture tog vremena.

Istraživanjima u toku izrade projekta rekonstrukcije Markove Bine, utvrđeno je da je nekada ovaj objekat imao podrum, koji je u proteklom periodu zatrpan piše infobrcko.

Nivo prizemlja je zidan dijelom od kamena a dijelom od pune opeke. Zidovi dostižu debljine od 90 cm. Na ovom nivou su u periodu poslije Drugogog svjetskog rata bili smješteni poslovni prostori i glavni ulazni hol sa drvenim dvokrakim stepeništem koje je vodilo na stambenu etažu. Nivo prizemlja je izdignut iznad nivoa uređenog terena za cca.50cm.

Nakon više od stotine godina eksploatacije objekat je dosta u lošem stanju.

MARKOVA BINA2Kapitalnim budžetom Kancelarije za upravljanje javnom imovinom za 2016.godinu, izdvojeno je 60.000,00 KM za rekonstrukciju ovog objekta, a kapitalnim budžetom 2017.godine, izdvojeno je dodatnih 35.000,00 KM za ovaj objekat.

Prva faza je bila izrada projekta i pribavljanje potrebnih saglasnosti, nakon čega je sprovedena procedura izbora njpovoljnijeg izvođača za izvođenje radova.

Projekat sanacije ovog objekta izradio je „Graditelj" doo, a izvođač prve faze radove koja ovih dana počinje, je VK KOM", doo Brčko.

Prva faza će obuhvatiti rekonstrukciju svih vitalnih dijelova objekta : stropova, zidova, stepeništa i krova, a vrijednost ugovorenih radova je oko 74.000,00 KM.